Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi CNSLR – Frăţia solicită prim ministrului Emil Boc să stabilească o întâlnire la care să participe confederaţiile sindicale şi patronale, în cădrul căreia să fie discutate şi identificate cele mai potrivite soluţii pentru rezolvarea problemei salarizării în sistemul bugetar.
Semnatarii scrisorii deschise susţin că, în acord cu înţelegerea avută cu reprezentanţii Guvernului, această întrevedere ar fi trebuit să aibă loc deja în 15 aprilie.
"Conform înţelegerii avute cu sindicatele şi patronatele, în luna martie a acestui an, în data de 15 aprilie 2009, trebuia să aibă loc o întâlnire, cu toţi partenerii sociali în cadrul căreia să fie prezentată o analiză a situaţiei privind salarizarea în sistemul bugetar. Ne aflăm în data de 16 aprilie şi această întâlnire nu a avut loc", se arată în scrisoarea deschisă.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) va începe discuţiile privind posibilitatea majorării salariului minim la 700 de lei de la 1 iulie 2009, această măsură fiind cuprinsă în acordul tripartit încheiat anul trecut de reprezentanţii Executivului cu sindicatele şi patronatele.
Secretarul de stat pe probleme de dialog social din MMFPS, Valentin Mocanu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că în baza acordului tripartit încheiat anul trecut privind evoluţia salariului minim, vor fi iniţiate discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.
Mocanu a precizat că acordul prevede o anumită evoluţie a salariului minim până în anul 2014, dar o eventuală majorare de la 1 iulie trebuie discutată atât cu reprezentanţii patronatelor, cât şi cu cei ai sindicatelor. Secretarul de stat a mai spus că deocamdată nu s-a discutat despre un procent de majorare, dar că aceste negocieri vor fi iniţiate cât mai curând, astfel încât să fie respectată data de 1 iulie, prevăzută în acord.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu concepe ca salariul minim brut să nu fie majorat la 700 de lei din luna iulie, precizând că nerespectarea acestei prevederi din acordul tripartit ar însemna că economia ţării nu mai este nici măcar statică.
Liderul CNSLR Frăţia a precizat că susţine majorarea salariului minim, dar că nu a abandonat nici solicitarea de majorare a salariului mediu.
Pe de altă parte, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că anticipează că reprezentanţii Guvernului nu vor agrea ideea de majorare a salariului minim la 700 de lei de la 1 iulie şi a explicat că acordul prevede nişte mecanisme de ajustare a salariului minim în funcţie de anumiţi indicatori economici.
Pe de altă parte, Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) consideră că Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) amplifică efectele crizei economice prin decizia de majorare a salariului minim pe economie care este în contradicţie cu direcţiile europene de limitare a chetuielilor bugetare.
UNPR susţine că această măsură va servi doar scopului politic de scurtă durată, dar va avea efecte economice negative la nivelul întreprinderilor private, care vor mări numărul de disponibilizări.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, în 25 iulie 2008, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009. Acordul mai prevede ca până în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să fie de 50 la sută. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de câte o hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, preciza atunci că în acord a fost prevăzut un nou mecanism de calculare a salariului minim, în funcţie de salariul mediu. Astfel, potrivit acordului, salariul minim reprezenta, în 2008, 31 la sută din salariul mediu, urmând să crească la 33 la sută în 2009, 37 la sută în 2010, 40 la sută în 2011, 44 la sută în 2012, 47 la sută în 2013, urmând să ajungă în 2014 la 50 la sută.