Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Personalul auxiliar din justiţie ar putea intra în grevă marţi

Miercuri, 15 Aprilie 2009 (13:05:26)
Personalul auxiliar şi conex din justiţie ar putea declanşa, marţi, greva de avertisment şi apoi greva generală în cazul în care nu primesc până vineri un răspuns de la Ministerul Muncii privind rezultatul concilierii în problema salarială.

Preşedintele FNS "Projust", Ştefania Teleman, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că dacă sindicaliştii nu primesc, până vineri, un răspuns de la Ministerul Muncii, în condiţiile în care au demarat procedura pentru declanşarea grevei, vor intra în grevă de avertisment, marţi.

Astfel, începând de marţi, timp de cinci zile, activitatea personalului auxiliar şi conex din instanţe ar putea fi întreruptă total, timp de două ore, potrivit lui Teleman.

Ulterior, ar putea fi declanşată greva generală, dacă sindicaliştii nu vor primi un răspuns favorabil la solicitările lor.

Potrivit legii, pentru soluţionarea conflictului de interese, concilierea organizată de Ministerul Muncii este o etapă obligatorie. Scopul parcurgerii acestei etape îl constituie rezolvarea pe cale amiabilă a conflictului de interese între unitate şi salariaţi.

Angajaţii din personalul auxiliar al instanţelor au protestat, în ultimele zile, în mai multe oraşe din ţară, ei cerând plata sporurilor salariale conform deciziilor judecătoreşti obţinute în acest sens.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a comunicat, luni, sindicaliştilor din justiţie că cea de-a doua tranşă a drepturilor salariale restante nu poate fi plătită pentru că aceasta ar pune în pericol acordul încheiat de România cu Fondul Monetar, iar sindicaliştii au ameninţat cu deschiderea conflictului de muncă.

Predoiu s-a întâlnit şi în urmă cu o săptămână cu reprezentanţii Federaţiei "Projust".

În urma întâlnirii s-a stabilit că, deocamdată, îşi vor primi drepturile salariale cei care le-au obţinut prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, însă, potrivit protestarilor, aceasta nu este o soluţie mulţumitoare, deoarece aceste drepturi sunt stabilite printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru toţi angajaţii din rândul personalului auxiliar.

Ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care doar grefierilor care au hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică să li se acorde acest spor, măsură pe care grefierii o consideră discriminatorie.

"Începând cu data de 1 martie 2009, asistenţilor judiciari din cadrul instanţelor judecătoreşti care deţin hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata «în continuare» a sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică li se va achita acest spor, calculat la indemnizaţia de încadrare brută luanră, prevăzută de lege. Direcţia generală economică, curţile de apel şi tribunalele vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin", se precizează în Ordinul 1167/C, semnat de ministrul Predoiu.

Aproximativ 400 de membri ai Federaţiei "Projust" au pichetat, luni, sediul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) şi au cerut demisia lui Cătălin Predoiu, nemulţumiţi de eşalonarea drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti.

Potrivit Federaţiei "Projust", afiliată la CNS "Cartel Alfa", reprezentând personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, prin OUG 75/2008 drepturile salariale ale personalului din justiţie pot fi plătite în trei tranşe, în decurs de 18 luni.

Sindicaliştii susţin că, dacă prima tranşă a fost achitată, deşi cu o întârziere de câteva zile faţă de data prevăzută în actul normativ, în luna septembrie 2008, a doua tranşă, care trebuia să vină în data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitată. Mai mult, potrivit acestora, nu există niciun comunicat oficial al Ministerului Justiţiei referitor la deblocarea situaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalul auxiliar din justiţie ar putea intra în grevă marţi.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Personalul auxiliar din justiţie ar putea intra în grevă marţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei