Geoană a spus că Predoiu a susţinut primul că adoptarea urgentă a codurilor ar fi o condiţie impusă de Comisia Europeană, după care CE a luat notă de dorinţa autorităţilor de la Bucureşti de a urgenta adoptarea codurilor şi a inclus-o în baza de discuţii cu România.
El a spus că, ulterior, preşedintele Traian Băsescu, "deşi bine intenţionat", a insistat, primul, pentru data de 15 mai ca termen la care Parlamentul să adopte cele patru coduri, în caz contrar Guvernul urmând să îşi asume răspunderea.
Anterior, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declarase, miercuri, la o dezbatere pe tema proiectelor celor patru coduri juridice, că liderii Comisiei Europene i-au transmis că preferă calitatea codurilor, nu viteza adoptării lor de către Parlament.
Geoană a spus că a vorbit cu comisarul european Jacques Barreau, care a infirmat tezele vehiculate la Bucureşti, potrivit cărora adoptarea celor patru coduri juridice în Parlament, până la 15 mai, ar fi o condiţie impusă României de către Comisia Europeană.
"Am conversat cu comisarul Jacques Barreau, care mi-a spus că între viteză şi calitate, Comisia Europeană alege calitatea celor patru coduri juridice. De asemenea, din discuţiile cu partea americană a rezultat că nu există nicio presiune legată de viteza de adoptare a codurilor în Parlament", a afirmat preşedintele Senatului.
Preşedintele Băsescu declara, la sfârşitul lunii februarie, despre adoptarea Codurilor juridice în Guvern, că s-a stabilit ca până în 15 mai aceste coduri să fie discutate în comisia specială parlamentară, iar după acest termen, până la care Guvernul va nota observaţiile acesteia, legile să fie adoptate prin asumarea răspunderii.