Studenţii cer prezentarea în plen a solicitării adresate Guvernului de a nu recurge la o rectificare de buget negativă în domeniul educaţiei, informează un comunicat al ANOSR, remis, marţi, MEDIAFAX.
"Suntem conştienţi că traversăm din plin o criză economică destul de gravă care a lovit toate continentele. Cu toate acestea, educaţia trebuie să rămână o prioritate naţională, deoarece are un rol esenţial în dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere, fiind singurul pilon generator de competenţe şi abilităţi. În contextul în care educaţia reprezintă un bun public prioritar, ANOSR consideră vitale investiţiile în viitorul acestei ţări, viitor de care vor fi responsabili tinerii care trec acum prin băncile şcolii, fie că sunt în şcoala primară, generală, preuniversitară sau universitară", se arată în scrisoarea adresată Guvernului.
Studenţii consideră că este vital ca reformele începute în ultimii ani în educaţie să fie continuate şi schimbările făcute până în prezent, evaluate. Pentru toate aceste procese, este nevoie de un buget minim de şase procente, care, în opinia ANOSR, nu va rezolva problemele din sistemul de educaţie, dar va contribui substanţial la abordarea eficientă a celor mai importanţi factori care determină progresul în acest segment.
"De asemenea, dorim să reamintim tuturor partidelor politice că au semnat un pact în care au recunoscut că educaţia este un segment vital al societăţii şi au conştientizat importanţa asumării rolului de factor decizional în ceea ce privește viitorul tinerilor elevi şi studenţi din România. Considerăm că a trecut suficient timp de la semnarea acestuia, timp în care s-au făcut puţini paşi pentru a-l pune în aplicare", potrivit scrisorii.
ANOSR speră că acest pact al cărui semnatar este să nu fie îngropat fără niciun rezultat, cum s-a întâmplat cu altul similar, în anul 2000.
Guvernul a aprobat, sâmbătă, prima rectificare bugetară din acest an. Unul dintre cele mai afectate ministere este cel al Educaţiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost tăiate cu 676 de milioane de lei, de la un total iniţial de 11,9 miliarde lei. Cheltuielile de personal ale ministerului sunt astfel diminuate cu 59,73 milioane lei, cele aferente bunurilor şi serviciilor scad cu 47,18 milioane lei, iar cheltuielile de capital sunt diminuate cu 305,16 milioane lei.
Ordonanţa de rectificare include şi o anexă prin care cheltuielile de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, asigurate din sume defalcate din TVA, sunt reduse cu 811,89 milioane lei.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avut o discuţie aprinsă cu premierul Emil Boc imediat după şedinţa de sâmbătă a Guvernului, în care bugetul instituţiei a fost semnificativ diminuat comparativ cu alocaţiile iniţiale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
La discuţia care a avut loc în cabinetul premierului a participat şi Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
"A fost o discuţie aprinsă pe tema alocaţiilor bugetare pentru învăţământ. Astfel de confruntări au mai avut loc anterior între ministrul Educaţiei şi cel al Finanţelor, Ecaterina Andronescu reproşându-i atunci ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, bugetul alocat ministerului şi explicându-i că România nu trebuie să devină «o ţară de analfabeţi» din cauza Fondului Monetar Internaţional", au arătat sursele citate.