"Din păcate, această rectificare e atât de departe de Legea bugetului votată în Parlament încât se poate spune că practic avem o politică buget care nu are girul Parlamentului. Guvernul Boc aplică o politică bugetară care nu a fost aprobată de Parlament. Parlamentul nu a aprobat acest deficit bugetar, Parlamentul nu a aprobat sumele care vor fi alocate Agriculturii, Armatei şi altor domenii şi ceea ce este cel mai grav este că această rectificare se bazează pe unele măsuri de politică fiscală ce nu au primit acordul explicit al grupurilor parlamentare", a susţinut, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe.
El a invocat faptul că "anumite grupuri parlamentare", sugerând că ar fi vorba de grupurile PSD, nu mai votează măsurile adoptate de Guvern.
"Până în clipa de faţă, nu avem din partea niciunui grup parlamentar vreo declaraţie de susţinere a măsurilor privind impozitul forfetar, privind măsurile de înlăturare a deductibilităţilor pe TVA, a decuplării pensiilor de salarii, mai mult decât atât, avem declaraţii belicoase din partea unor reprezentanţi de frunte ai Coaliţiei guvernamentale din Parlament care ameninţă că aceste măsuri fie nu sunt bune, fie sunt inoportune. (...) Deja, anumite grupuri parlamentare nu mai votează ordonanţele depuse de Guvern. Eu previn de pe acum Guvernul că va avea mari probleme în Parlament cu votarea legislaţiei privind impozitul forfetar", a spus Vosganian.
El a susţinut că îi e "greu să creadă că grupurile parlamentare PSD vor accepta în Parlament decuplarea pensiilor de salarii", "după ce s-au îmbăţoşat un an şi jumătate că dânşii sunt la originea acestei măsuri".
"Amintiţi-vă cum s-a întâmplat cu numirea secretarului Camerei Deputaţilor – au trebuit patru tururi de scrutin lui Sever Voinescu să-şi vadă visul cu ochii. Nu m-aş grăbi să număr între majoritate şi minoritate, ci de fiecare dată în funcţie de tema supusă dezbaterii. Ca la rugby, fiecare grămadă îşi are mingea ei. Dincolo de erorile sale, dincolo de faptul că această rectificare marchează practic eşecul politicii bugetare a Guvernului Boc, ea este deja pusă sub semnul lipsei de credibilitate, pentru că nu se bucură de susţinerea gurpurilor parlamentare ale Coaliţiei majoritare", a spus liderul PNL.
În plus, vicepreşedintele PNL a apreciat că rectificarea nu îndreaptă lucrurile, ci le agravează, menţionând că guvernanţii au ajuns deja la 40% din cifra noului deficit prognozat de 4,6%.
El a invocat şi faptul că scăderea sumelor alocate Apărării la 1,18% din PIB, creează "o problemă de finanţare foarte serioasă", având în vedere angajamentele NATO şi discuţiile privind suplimentarea forţelor din Afganistan, dar şi că situaţia din agricultură este exterm de gravă.
"Ce e cel mai grav este faptul că, odată cu această rectificare, proiectul investiţional este practic abandonat. Investiţiile din administraţiile locale nu sunt incluse în niciun buget. Ele sunt însoţite de măsuri care înseamnă o agresiune făţişă la adresa mediului de afaceri. Protestăm cu vehemenţă împotriva introducerii acestui impozit forfetar. (...) Ei (guvernanţii-nr) nu guvernează pentru culegătorii de impozite, ci pentru producătorii de impozite, mai mult respect pentru contribuabili", a precizat Varujan Vosganian.
La rândul său, vicepreşedintele PNL Mariana Câmpeanu a ţinut să vorbească despre "laşitatea acestui Guvern, atât în ce priveşte politica pensiilor, cât şi în ce priveşte politica salarială".
"Mă refer la două chestiuni. Prima măsură se referă la faptul că se va decala valoarea punctului de pensie, a doua priveşte politica salarială, care nu mai are legătură cu acea lege a salarizării unice. Se doreşte ca orice majorare a pensiei să se facă numai prin indexare, care se face întotdeauna după creşterea preţurilor, şi fără a ţine cont niciodată de inflaţie. Decalajul dintre salariu şi pensie va creşte din nou vertiginos", a spus Câmpeanu, declarându-se surprinsă de "poziţia PSD, care e declarativ un vaşnic apărător al pernsionarilor".
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, că liberalii vor declanşa o campanie naţională împotriva introducerii impozitului forfetar pentru IMM-uri, care ar putea lăsa fără un loc de muncă peste 500.000 români.
În plus, Câmpeanu a mai spus că actualii guvernanţi au abandonat principiul de bază al Legii salarizării unice, explicând că atunci când spun că se doreşte ca marea majoritatea a sporurilor să fie incluse în salarii şi sporurile vor reprezenta numai 30%, de fapt "salariile se vor îngheţa, iar sporurile vor fi de numai 30%", şi le-a cerut reprezentanţilor puterii că nu mai mintă.
Guvernul a aprobat ordonanţele prin care efectuează prima rectificare bugetară din acest an, introduce impozitul minim forfetar şi limitează unele sporuri salariale, documentele urmând să fie transmise spre analiză Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.
Rectificarea bugetară discutată de Guvern în şedinţa de sâmbătă reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie, iar singurul minister care primeşte fonduri suplimentare este cel Muncii.