Conducerile celor două federaţii neagă afirmaţiile deputatului PDL Cătălin Croitoru, fost preşedinte al Federaţiei Educaţiei Naţionale, potrivit cărora Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi "Spiru Haret" s-ar fi înţeles cu Partidul Social Democrat să amâne creşterea salarială reglementată de Legea 221/2008 pentru data de 1 ianuarie 2010.
Întâlnirea reprezentanţilor FSLI şi "Spiru Haret" cu cei ai PSD a avut loc la invitaţia acestora din urmă şi a vizat problema descentralizării sistemului educaţional, arată cele două federaţii într-un comunicat comun remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
"Niciun moment nu s-a discutat despre aplicarea Legii nr. 221/2008 de la data de 1 ianuarie 2010. Din contră reprezentanţii federaţiilor sindicale prezente au reiterat solicitările noastre privind aplicarea în integralitate a Legii nr. 221/2008. De altfel, în toate declaraţiile date în ultimele trei zile, reprezentanţii federaţiilor noastre au susţinut aplicarea în integralitate a Legii nr. 221/2008, iar nu decalarea termenului de acordare a creşterilor salariale pentru anul 2010", se arată în acelaşi comunicat.
Cele două federaţii sindicale îi solicită lui Cătălin Croitoru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al comisiei pe probleme de învăţământ a PDL, să facă toate demersurile necesare pentru a determina şi asigura punerea în aplicare, în integralitate, a dispoziţiilor Legii nr. 221/2008.
FSLI şi "Spiru Haret" consideră că declaraţiile lui Cătălin Croitoru sunt "o încercare jalnică, nedemnă, de a distrage atenţia opiniei publice de la principalii vinovaţi de neaplicarea Legii nr. 221/2008 - prim-ministrul Emil Boc şi ministrul Gheorghe Pogea, colegi de partid ai lui Cătălin Croitoru".
În plus, reprezentanţii celor două federaţii sindicale arată că este evident şi faptul că, prin declaraţia sa, Cătălin Croitoru nu încearcă decât să dezbine alianţa celor patru federaţii sindicale reprezentative la nivel de ramură învăţământ şi să împiedice acţiunile comune care urmează a fi declanşate de acestea.
Totodată, cele două federaţii îi asigură pe salariaţii din învăţământ că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" vor acţiona numai în interesul lor, în baza mandatului primit din partea membrilor de sindicat. De altfel, prima dintre revendicările referendumului lansat de federaţiile sindicale este aplicarea în integralitate a Legii 221/2008.
Cele patru federaţii din învăţământ se vor întâlni, luni după-amiază, cu preşedintele Traian Băsescu, în cadrul discuţiilor urmând a fi abordate toate problemele existente în educaţie.
În această săptămână cele patru federaţii din educaţie ar urma să ia o decizie comună cu privire la măsurile sindicale pe care vor adopta în problema majorărilor salariale.
"Nu cred in vorbe şi iluzii, legea trebuia aplicată din octombrie 2008, dar acest lucru nu s-a întâmplat, astfel, că am fost puşi în situaţia de a solicita prin referendum membrilor noştri de sindicat să se pronunţe privitor la problemele din educaţie", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Sondajul de opinie a avut loc în martie, iar rezultatele vor fi aflate în această săptămână, federaţiile sindicale urmând să ia o decizie în funcţie de acestea, a mai spus Cornea.
Guvernul a aprobat, sâmbătă, prima rectificare bugetară din acest an. Unul dintre cele mai afectate ministere este cel al Educaţiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost tăiate cu 676 milioane lei, de la un total iniţial de 11,9 miliarde lei. Cheltuielile de personal ale ministerului sunt astfel diminuate cu 59,73 milioane lei, cele aferente bunurilor şi serviciilor scad cu 47,18 milioane lei, iar cheltuielile de capital sunt diminuate cu 305,16 milioane lei.
Ordonanţa de rectificare include şi o anexă prin care cheltuielile de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, asigurate din sume defalcate din TVA, sunt reduse cu 811,89 milioane lei.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avut o discuţie aprinsă cu premierul Emil Boc imediat după şedinţa de sâmbătă a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"A fost o discuţie aprinsă pe tema alocaţiilor bugetare pentru învăţământ. Astfel de confruntări au mai avut loc anterior între ministrul Educaţiei şi cel al Finanţelor, Ecaterina Andronescu reproşându-i atunci ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, bugetul alocat ministerului şi explicându-i că România nu trebuie să devină «o ţară de analfabeţi» din cauza Fondului Monetar Internaţional", au arătat sursele citate.