"Astfel de presiuni sunt nejustificate şi nu servesc la rezolvarea problemelor structurale din sistem", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat de miercuri al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC).
Predoiu le cere sindicaliştilor să înceteze "imediat" protestele şi să-şi reia lucrul.
În comunicatul citat, ministerul informează că, în ultima lună, conducerea instituţiei a avut trei întâlniri cu reprezentanţii personalului auxiliar din justiţie, susţinând că o nouă întâlnire este programată pentru săptămâna următoare.
Ministerul mai arată că în şedinţa de miercuri a Executivului, reprezentanţii instituţiei vor face o nouă informare "cu privire la problemele stringente ale sistemului judiciar" şi a soluţiilor de rezolvare a acestora.
Totodată, având în vedere problemele de la Curtea de Apel Bucureşti, conducerea MJLC solicită preşedintelui acesteia "să-şi îndeplinească atribuţiile şi obligaţiile şi să ia toate măsurile pentru desfăşurarea în bune condiţii actului de justiţie".
Activitatea instanţelor bucureştene a fost afectată, miercuri, în urma unui protest spontan declanşat de personalul auxiliar în legătură cu modul de plată a unor drepturi salariale. La protest participă câteva zeci de persoane.
Potrivit acestora, Guvernul ar urma să ia în discuţie, miercuri, o propunere a Ministerului Justiţiei privind plata eşalonată a unor drepturi salariale doar pentru magistraţi, nu şi pentru personalul auxiliar.
"În ceea ce priveşte afirmaţiile federaţiei «Projust» că ministerul ar fi elaborat un proiect de ordonanţă privind salarizarea personalului din justiţie fără consultarea personalului auxiliar, ministerul precizează că în momentul în care un astfel de proiect va fi finalizat, îl va publica pe site şi va declanşa procedurile de consultare potrivit legii", susţine instituţia în comunicatul de miercuri, precizând că va continua să dialogheze "strict în cadrul legal şi instituţional" cu toate categoriile profesionale din sistemul judiciar.
Membrii Federaţiei "Projust" au anunţat, tot miercuri, că lunea viitoare vor picheta sediul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC), nemulţumiţi de de nerespectarea dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă 75 din 2008 privind eşalonarea salariilor restante ale personalului auxiliar şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti.
Membrii Federaţiei "Projust", afiliată la CNS "Cartel Alfa", reprezentând personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, sunt nemulţumiţi că, potrivit acestui act normativ, drepturile salariale ale personalului din justiţie pot fi plătite în trei tranşe, în decurs de 18 luni.
Într-un comunicat de miercuri al sindicaliştilor, aceştia suţin că, dacă prima tranşă a fost achitată în septembrie 2008, cu o întârziere de câteva zile faţă de data prevăzută în actul normativ, cea de-a doua, care trebuia să vină în data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitată. Mai mult, aceştia susţin că nu există nici un comunicat oficial al Ministerului Justiţiei referitor la deblocarea situaţiei.
Personalul din justiţie, deşi are calitatea de creditor în această situaţie, nu a fost consultat la elaborarea acestei metode de plată, în tranşe, a drepturilor salariale restante, iar debitorii (MJLC şi Ministerul Finanţelor) împreună cu CSM şi ICCJ au semnat un ordin comun care reglementează plata acestor sume în tranşe "stabilite după bunul lor plac", au susţinut sindicaliştii.
"Nimeni din personalul din justiţie nu îşi plăteşte impozitele către stat în tranşe şi în niciun caz la date stabilite dupa bunul plac. Federaţia Projust cere Ministerului Justiţiei clarificarea şi deblocarea imediată a acestei situaţii. Prin pichetul organizat luni, Federaţia doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la nerespectarea legilor, tocmai de către Ministerul însărcinat cu apărarea acestora", precizează sursa citată.
Curtea Constituţională a decis, în 20 ianuarie, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 75 din 2008, a cărei nerespectare o denunţă sindicaliştii, este neconstituţională.
Potrivit unui alt act normativ, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 225 din 2008, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale pentru personalul din sistemul judiciar devenite executorii până la data intrării în vigoare a acesteia, cu excepţia celor care intră sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 75 din 2008, se realizează începând cu data de 31 martie 2009.