Andronescu a afirmat că propunerile Ministerului Finanţelor privind reducerea cheltuielilor Ministerului Educaţiei prin reducerea personalului sau a salariilor sunt inacceptabile, întrucât ar aduce întregul sistem de învăţământ în stare de nefuncţionare.
"Realmente nu se poate pune problema (reducerilor – n.r.), pentru că aici nu este vorba de un sistem din care pleacă cineva şi nu se mai fac angajări decât 15%, aici cine pleacă lasă sala goală. Deci este realmente imposibil să acceptăm ca 20.000 de posturi să plece din sistemul de învăţământ. Nu este posibil aşa ceva, nu ar mai fi posibilă funcţionarea învăţământului", a spus ministrul.
Andronescu a apreciat că niciuna dintre propunerile Ministerului Finanţelor în ceea ce priveşte modalităţile de reducere a cheltuielilor MEC nu este acceptabilă. Ea a adăugat că deşi situaţia economică este una dificilă, asta nu poate justifica sacrificarea sistemului de învăţământ.
Întrebată dacă diferendul între MFP şi MEC poate pune în discuţie funcţionarea coaliţiei guvernamentale PDL-PSD, ministrul a apreciat că nu se poate pune problema funcţionării coaliţiei.
"Eu cred că este o problemă pe care trebuie să o judecăm împreună cu ministrul Finanţelor şi cu responsabilii de la Ministerul Finanţelor şi să găsim o soluţie de ieşire din acest impas. Eu cred că nu putem accepta o reducere de personal în învăţământ, pentru că este ca şi când am accepta să rămână clasele fără profesori", a mai afirmat Andronescu.
Profesorii au anunţat, luni, că vor redeschide conflictul de muncă şi ameninţă cu greva, nemulţumiţi de rectificarea bugetară propusă de Guvern potrivit căreia se poate reduce numărul de personal din învăţământ cu 20.000 de angajaţi sau se pot îngheţa salariile.
Aceştia au anunţat, luni, Ministerul Educaţiei, că, în două zile, aşteaptă un răspuns afirmativ privind unele articole din contractul colectiv de muncă, aflate în divergenţă, în caz contrar declanşând conflictul de muncă şi putând ajunge chiar la grevă generală, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.
Liderul "Spiru Haret" a precizat că nu poate fi redus numărul personalului din învăţământ decât dacă se reduce numărul de elevi. În privinţa salariilor, Isvoranu a susţinut că aceştia au îngheţat deja. "Avem venituri mai mici, pentru că a crescut contribuţia la CAS şi de asemenea, a crescut şi euro, iar puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ a scăzut cu 20-25 la sută", a spus Isvoranu.
Reprezentanţii sindicaliştilor o acuză, de asemenea, pe ministrul Ecaterina Andronescu, care a promis că va face tot posibilul ca să nu se ia "măsuri contraproductive pentru salariaţii din educaţie".
Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că măsurile propuse de Guvern nu pot fi aplicate.
"În învăţământul superior avem 30 la sută din locuri neocupate, deci nu avem ce reduce. În sectorul preuniversitar, vin să predea profesori care au ieşit la pensie, pentru că cei tineri nu mai vin la catedră pe salariile actuale", a spus Bobulescu care a dăugat că posibilitatea să se ajungă la grevă în învăţământ este foarte mare.
Guvernul a stabilit reducerea numărului de personal din învăţământ cu 20.000 de persoane sau îngheţarea salariilor, măsură care nu a fost acceptată de reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, a afirmat, luni, Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicale Liberale din Învăţământ (FSLI). Cornea a explicat că autorităţile vor să reducă bugetul din educaţie cu 811 milioane lei, prin rectificare bugetară.
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, săptămâna viitoare, dar precizează că nu au speranţe "prea mari" de la această întâlnire.
Rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare va reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fiind cel al Muncii. Reduceri semnificative de fonduri vor fi operate pentru Ministerele Educaţiei (un minus de 676 milioane lei) şi Administraţiei şi Internelor (-427 milioane lei), potrivit unor surse ministeriale.
Veniturile estimate pentru 2009 la bugetul de stat vor fi diminuate cu 12,073 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde lei, prin rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare.
La nivelul bugetului general consolidat, reducerea de cheltuieli se cifrează la 2,58 miliarde lei.
Guvernul a anunţat după acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional că bugetul pentru 2009 va fi rectificat în perioada imediat următoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, faţă de 2% stabilit în programul iniţial, în condiţiile unei ajustări în jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei.