El a arătat, marţi, la postul public de radio, că răspunsul Fondului nu a întârziat, ci se află în graficul care prevede transmiterea unui astfel de document în prima decadă a lunii aprilie.
Boc a amintit totodată că Executivul s-a angajat, prin acordul cu FMI, să ajusteze bugetul până la 4-8 mai, printr-un act normativ, conform evoluţiei economiei şi să adopte pe parcursul anului legile privind salarizarea unică în sectorul bugetar, responsabilitatea fiscală, sistemul de pensii.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că va discuta cu grupurile parlamentare despre acordul cu FMI după ce va primi un răspuns la scrisoare şi după discuţiile cu sindicatele, precizând că proiectul de reducere a cheltuielilor va fi analizat în Guvern ulterior tuturor acestor întâlniri. Întâlnirea era programată iniţial pentru luni, 6 aprilie.
România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.
În ceea ce priveşte prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană, aceasta va intra în România la începutul lunii iulie.
Guvernul pregăteşte în acest interval un pachet de măsuri sub forma unei ordonanţe de urgenţă, prezentată vineri de MEDIAFAX, incluzând, printre altele, rectificarea bugetară, introducerea impozitului forfetar, limitarea sporurilor şi indemnizaţiilor, blocarea angajărilor în sectorul public.