"Noi am propus ca firmele cu cifre de afaceri de până la 15.000 euro să plătească impozit zero, însă Ministerul de Finanţel nu a fost de acord", a afirmat Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, după discuţia de luni de la Ministerul Finanţelor, unde au participat reprezentanţii instituţiei, sindicatele şi patronatele.
El a arătat că Ministerul de Finanţe ar urma să ia în considerare un impozit minim anual de 500 de euro pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 15.000 euro.
"Măsura se aplică şi pentru microîntreprinderi şi nu ţine cont de domeniul de activitate", a spus Corâci.
Reprezentantul UGIR a mai afirmat că printre propunerile care ar putea fi aprobate de Ministerul Finanţelor se numără stabilirea unui impozit anual minim de 1.000 euro pentru firmele cu cifre de afaceri între 15.000 şi 30.000 euro.
Totodată, firmele cu pierderi a căror cifră de afaceri se situează între 30.000 şi 100.000 euro ar urma să plătească un impozit minim de 1.500 de euro.
Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare şi din comerţ ar urma să plătească un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma datorată statului nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
La rândul lor, microîntreprinderile ar urma să achite anual un impozit minim de 6.500 lei, în cazul în care suma datorată statului nu depăşeşte această valoare.
Firmele care au până la nouă angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.
Introducerea impozitului forfetar este necesară, deoarece peste o treime din numărul societăţilor înregistrate declară pierderi, în condiţiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie să permită firmelor un comportament de tip "free rider", în care acestea obţin un beneficiu fără plată.
Argumentaţia este inclusă într-un document guvernamental, obţinut de MEDIAFAX, în care sunt prezentate avantajele introducerii impozitului forfetar.
În document se arată că, potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finanţelor, numărul societăţilor care au declarat pierderi în 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentând 39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate, în condiţiile în care cifra de afaceri cumulată a acestora a depăşit 134 miliarde lei.