"Cheltuielile cu salariile s-au determinat avându-se în vedere respectarea corelaţiei dintre creşterea productivităţii muncii şi cea a câştigului salarial în condiţiile reducerii cheltuielii la 1.000 lei venituri în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă 79/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Totuşi, drepturile salariale brute au avut în vedere numai o creştere de circa 5% pe parcursul anului 2009, faţă de ultimul câştig realizat în anul anterior", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru anul 2009 pentru o serie de companii aflate sub autoritatea instituţiei.
La elaborarea bugetelor Ministerul Economiei a avut în vedere nivelul estimat al cererii pentru în acest an, nivelul estimat al inflaţiei de 5% faţă de media anului trecut, amortizarea calculată în conformitate cu prevederile legale şi tarifele aprobate de Autoritatatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru activităţil reglementate din domeniul energetic, precum şi cele estimate pentru semestrul al doilea.
Un alt element luat în considerare de minister a fost nivelul aprobat al ajutorului de stat acordat pentru companiile care pot beneficia de acesta, respectiv al subvenţiilor şi transferurilor pentru industria minieră sau al alocaţiilor de capital pentru investiţii.
Printre aceste companii se numără Hidroelectrica, Electrica, cele trei cmplexuri energetice din Oltenia - Rovinari, Turceni şi Craiova -, Societatea Naţională a Cărbunelui, Compania Naţională a Huilei, Conversmin, Cuprumin sau Conpet.
Ministerul Economiei are în subordine 42 de companii.
România este obligată să informeze FMI despre companiile monitorizate, inclusiv eventuale demiteri
Surse oficiale, care citează documentele convenite de autorităţile române cu FMI, au declarat pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanţelor şi cel al Muncii, dar şi alte instituţii, vor furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate în monitorizare la începutul acordului încheiat cu instituţia internaţională, precum şi sancţiunile aplicate în cazul neîndeplinirii ţintelor stabilite.
"În timpul programului, informaţiile vor cuprinde şi documentele privind sancţiunile aplicate - scăderea salariilor şi demiterea conducerii în conformitate cu prevederile Ordonanţelor 37/2008 şi 79/2008 - dacă bugetele şi ţintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate", au afirmat sursele.
La a doua revizuire a acordului, ţintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, în funcţie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile înainte de impozitare şi dobânzii, exceptând subvenţiile.
Surse ministeriale au declarat vineri pentru MEDIAFAX că Guvernul va dispune măsuri suplimentare de monitorizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat pentru reducerea volumului de arierate şi încadrarea în cheltuielile de personal, după modelul de supraveghere financiar-bugetară derulat în anii anteriori cu FMI.