"A fost o discuţie în BPC şi cu privire la mai multe aspecte ale chestiunii financiare. O primă problemă a fost aceea a reactualizării cotizaţiilor pentru parlamentari, pentru membrii BPC şi suma va fi de circa 400 de lei lunar pentru fiecare persoană, fie că e membru în BPC, fie că e deputat. Nu se cumulează dacă un deputat e şi membru în Birou", a susţinut secretarul general al PNL, Radu Stroe.
Stroe a informat că o altă discuţie a vizat "adunarea de fonduri pentru campania electorală", BPC stabilind ca organizaţiile PNL să contribuie cu "o cotizaţie de 5.000 de euro lunar" care să fie achitată până la campania prezidenţială.
"A mai fost o discuţie cu privire la adunarea de fonduri pentru campanie, acolo unde organizaţiile îşi vor asuma, după decizia BPC, o cotizaţie de 5.000 de euro lunar, până la campania euro şi bineînţeles până la cea prezidenţială", a spus Radu Stroe.
Întrebat dacă şi candidaţii vin cu cotizaţii la campania pentru PE, Stroe a subliniat că şi partidul îi va sprijini pe candidaţi, dar că primilor opt le vor fi repatizate 6-7 judeţe cu care să-şi facă planul de buget.
"E campania lor personală, în primul rând, şi numai în al doilea rând al partidului, sigur că va veni fiecare cu un proiect cu un buget cu tot. Deja îi arondăm pe zone. Candidaţii eligibili, primii opt, vor fi repartizaţi pe 6-7 judeţe. Pe candidaţi îi susţine PNL şi nu li se impune o sumă. Am solicitat proiect pentru fiecare, fiecare îşi va lua cele 5-6 judeţe şi în funcţie de judeţele pe care ei le au, de forţa organizaţiilor noastre din acele judeţe ei îşi vor face un plan în care e şi bugetul, şi planul de campanie, ei personal cu intervenţia lor, ce fac organizaţiile şi BPC e o altă discuţie. Evident că îi ajutăm", a precizat secretarul genearl al PNL.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban a replicat că, dacă li se impunea o sumă candidaţilor, acest lucru ar fi fost o condiţionare la depunerea candidaturilor.
Întrebat care e situaţia restanţelor, secretarul general al PNL a anunţat că "restanţierii persoane, precum şi restanţierii ca filiale au un termen de 10 zile-două săptămâni pentru a plăti sumele de bani pe care le datorează partidului.
Întrebat dacă vreun membru al fostului sau actualului BPC se numără printre cei care au restanţe la cotizaţii, Stroe a replicat că el s-a angajat în faţa Biroului că "toţi îşi vor achita datoriile, şi persoanele fizice, şi organizaţiile judeţene în termen de două săptămâni", menţionând că în caz contrar conducerea PNL va recurge la "măsuri statutare" şi chiar politice.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că "toţi restanţierii şi-au plătit cotizaţiile".
"Este o chestiune care priveşte strict activitatea interioară a PNL, ce pot să vă spun este faptul că nu mai avem restanţe. Inclusiv eu mi-am plătit contribuţia. Dacă vă uitaţi la modul în care ne plătim taxele şi impozitele la bugetul de stat, veţi vedea că noi suntem buni platnici în materie de achitarea obligaţiilor şi contribuţiilor", a spus Orban.
În plus, Stroe a anunţat că BPC a aprobat structura organizatorică a PNL, stabilind cei şapte secretari generali adjuncţi cu atribuţii fiecare: pentru organizarea internă a activităţii administrative, financiare şi patrimoniu - Ion Brad; pentru coordonarea relaţiilor cu filialele teritoriale, Antonel Tănase; pentru programe şi proiecte Ioan Tăbugan; pentru comunicare presă, documentare - Marius Vladu; pentru evenimente electorale, reţea electorală – Mihai Marius Bălăşescu; pentru relaţia cu societatea civilă, patronate, sindicate şi relaţii publice – Teodora Bertzi şi pentru urmărirea aplicării reglementărilor şi a hotărârilor şi deciziilor luate de organismele de conducere – Dan Morega.
El a menţionat că secretar pentru relaţiile internaţionale va fi Georgeta Vasile.