Şeful statului a declarat, la ceremonia de lansare a Parteneriatului între Liga Navală din SUA şi Liga Navală din România, că regretă că a trecut perioada când comanda nave ale flotei comerciale.
"Mi-aş dori să revenim la perioada în care meseria mă confrunta zilnic cu natura, cu viaţa adevărată", a aspus Băsescu.
În jurul orei 17.00, preşedintele Traian Băsescu a plecat de la Academia Navală spre locuinţa mamei sale, din Constanţa.
Şeful statului a ajuns, luni, în jurul orei 16.00, la Academia Navală "Mircea cel Bătran" din Constanţa, unde a participat la ceremonia de lansare a Parteneriatului între Liga Navală din SUA şi Liga Navală din România.
Programul evenimentului a cuprins informări referitoare la tradiţia şi rolul Ligii Navale a Statelor Unite, precum şi teme privind formarea, misiunea şi obiectivele Consiliului Mării Negre. Consiliul Mării Negre este format, în prezent, din 25 de asociaţii aparţinând Statelor Unite ale Americii, României şi Bulgariei.
La ceremonie, au participat reprezentanţi ai organizaţiilor ligilor navale americane, române şi bulgare, reprezentanţi ai conducerii Statului Major al Forţelor Navale şi ai agenţiilor şi firmelor din domeniul maritim şi de apărare.
Liga Navală Română, înfiinţată la 8 martie 1928, reuneşte cadre militare în rezervă şi în retragere care au activat în structuri ale marinei militare - comandamente, unităţi maritime şi fluviale, precum şi personal pensionat din marina civilă - ingineri, specialişti în construcţia de nave, naviganţi în marina comercială şi de pasageri.
Fondată în 1902, Liga Navală a Statelor Unite ale Americii este o organizaţie civilă, cu peste 60.000 de membri. Organismul este coordonat de ofiţeri în retragere, din Marina SUA, şi promovează politicile militare americane. Între cele 270 de consilii deja existente, cel de la Constanţa va juca un rol-cheie în regiunea Mării Negre, de altfel acesta fiind şi singurul din această zonă.
Şeful statului este absolvent al Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.