Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, care citează documentele convenite de autorităţile române cu FMI.
Prin înţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.
În cazul în care inflaţia anuală depăşeşte intervalul amintit, BNR va discuta cu experţii FMI pentru evaluare. Dacă preţurile de consum variază cu peste două puncte procentuale faţă de nivelul central, atunci autorităţile vor avea consultări cu Fondul privind măsurile care trebuie adoptate, fără de care acordul nu poate continua.
Pentru 2010, FMI a stabilit un nivel central al ratei inflaţiei la 2,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, au menţionat sursele.
Banca centrală a stabilit pentru 2009 şi 2010 ţinte de inflaţie similare, de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Cea mai recentă prognoză a BNR indică o rată anuală a inflaţiei de 4,5% pentru finele acestui an şi de 3,2% pentru decembrie 2010.
De asemenea, BNR a revizuit în urcare estimarea, în luna februarie, privind inflaţia la finele primului trimestru de la 5,8% la 6%, dar a redus previziunile pentru sfârşitul trimestrului al treilea de la 5,3% la 5,1%. Pentru sfârşitul trimestrul al doilea, BNR a menţinut previziunea de inflaţie anuală de 5,5%.
Banca centrală nu a reuşit să menţină rata inflaţiei în intervalul ţintit în ultimii doi ani.
Astfel, în 2008 rata anuală a inflaţiei a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului ţintit, de 2,8% - 4,8%.
Inflaţia a înregistrat totuşi o uşoară scădere anul trecut, la 6,3%, faţă de 6,57% în 2007, nivel sub aşteptările analiştilor şi băncii centrale. Banca centrală stabilise pentru 2007 o ţintă de inflaţie de 4%, plus/minus un punct procentual.
Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.
Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul lunii martie, că această sumă va fi acordată în luna mai.
Prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană va intra în România la începutul lunii iulie.