Surse ministeriale au declarat vineri pentru MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să interzică autorităţilor şi instituţiilor publice să acorde angajaţilor tichete cadou şi tichete de vacanţă, până la sfârşitul acestui an.
Interdicţia a fost deja inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.
"La nivelul Guvernului au avut loc discuţii în legătură cu măsurile care pot fi întreprinse, în contextul ajustărilor asumate prin acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. S-a vorbit şi despre posibilitatea amânării, până în 2010, a introducerii tichetelor de vacanţă în sectorul bugetar, dar nu există încă o decizie în acest sens", a spus Udrea.
Ea a adăugat că Guvernul va hotărî care dintre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi puse în practică.
"Sper să identificăm soluţii financiare pentru susţinerea, încă din acest an, a implementării prevederilor legale privind acordarea tichetelor de vacanţă în instituţiile bugetare", a precizat ministrul Turismului.
Potrivit surselor citate, interdicţia va fi aplicată autorităţilor şi instituţiilor publice a căror finanţare se asigură integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la buget sau integral din venituri proprii.
Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a aprobat, în luna februarie, introducerea tichetelor de vacanţă.
Ordonanţa Guvernului, aflată în vigoare, prevede că instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.
Legea prevede că angajatul care a beneficiat de tichete de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului respectiv sau de bilete de odihnă.
Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi se deduc din baza impozabilă în cazul microintreprinderilor care au optat pentru plata impozitului pe profit.
Guvernul estima la acel moment că în 2009 aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar putea diminua cu 35.992.800 lei încasările la bugetul de stat.