Executivul va constitui un fond social alimentat din sponsorizări benevole ale producătorilor interni şi distribuitorilor de gaze naturale, cu sume obţinute din majorarea de preţ la gaze naturale în cursul anului 2009, destinaţia fondurilor colectate urmând să fie stabilită prin hotărâre de guvern.
"Va fi constituit un fond social din sponsorizarea ce va fi acordată de producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale, care contribuie benevol, în conformitate cu Legea 32/1994 privind spronsorizarea. Va fi un protocol încheiat între Guvern şi producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale care doresc să contribuie la acest fond social, colectat şi distribuit în cursul anului 2009. Sumele cu care vor spronsoriza şi contribui la Fondul social sunt, de regulă, sume obţinute din majorarea de preţ la gazele naturale în cursul anului 2009", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale, precizând că înfiinţarea fondului este deja inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.
Sumele colectate vor fi tratate drept cheltuieli cu deductibilitate limitată pentru respectivele societăţi, prin derogare de la Codul Fiscal.
Sumele vor fi colectate lunar prin virarea în contul de venituri ale bugetului de stat, deschis la Trezoreria Statului, iar destinaţia acestora va fi stabilită prin hotărâre de guvern.
Contactaţi de MEDIAFAX, oficialii companiei de stat Romgaz Mediaş afirmă că participarea la acest fond social poate fi luată în considerare în limita prevederilor bugetare, iar preţul gazelor ar putea fi scăzut ca urmare a reducerii preţului gazelor importate şi a ponderii acestora în consumul naţional.
"Anul 2009, după toate estimările, va fi un an foarte dificil din punct de vedere economic, financiar şi social. Constituirea fondului social va fi o decizie a guvernului României, iar participarea la acest fond poate fi decisă numai în cazul existenţei unui cadru legal şi în limita prevederilor bugetare. Preţul final al gazelor naturale, după părerea noastră, poate fi diminuat în condiţiile scăderii preţului gazului de import şi a ponderii acestuia în totalul cantităţilor livrate", susţin reprezentanţii companiei.
Romgaz şi Petrom produc cumulat aproape 12 miliarde metri cubi de gaze pe an, care acoperă două treimi din consum. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediarii WIEE şi Imex Oil.
Totodată, Romgaz şi-a elaborat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an având în vedere acelaşi preţ de livrare al gazelor ca şi în 2008.
Ideea înfiinţării unui fond social de gaze, destinat ajutorării persoanelor cu venituri reduse la achitarea facturilor la gaze, a fost lansată de fostul Guvern, care a convins companiile Petrom şi Romgaz, după discuţii care au durat peste un an, să participe cu 80 de milioane de lei, respectiv 92,4 milioane lei.
Potrivit oficialilor Romgaz, compania a participat la acest fond social cu 92,4 milioane de lei.