Ideea care stă la baza deciziei iniţiale de miercuri a Guvernului de a amâna aplicarea Legii 221/2008, de majorare a salariilor în educaţie în medie cu 35 la sută, este, de fapt, tergiversarea aplicării acestui act normativ până la intrarea în vigoare a noii legi unice de salarizare, respectiv începutul lui 2010, potrivit surselor citate.
Legea unică de salarizare va avea o bază şi anumite grile valabile pentru toţi bugetarii, astfel că nu se va mai putea aplica majorarea de aproximativ 35 la sută, iar angajaţii din învăţământ vor beneficia de o majorare mai mică decât cea prevăzută de Legea 221/2008, au precizat pentru MEDIAFAX, sursele oficiale.
Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul a luat în calcul, miercuri seara, amânarea până la 31 decembrie a aplicării primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, de o treime din creşterea procentuală decisă de fostul Cabinet, interval în care se estimează că va fi aprobată legea de salarizare unică în sectorul bugetar.
Guvernul a decis, ulterior, să revină asupra deciziei de amânare până în decembrie a intrării în vigoare a primei etape de majorare a salariilor în învăţământ, de o treime din creşterea procentuală decisă de fostul Cabinet, hotărând, în final, să amâne termenul cu o lună, până în mai, pentru a discuta cu sindicatele.
"Vom discuta chiar din această săptămână cu partenerii sociali toate aspectele legate de politica fiscală, salarială, potrivit angajamentelor ca după 15 aprilie să înceapă aceste discuţii cu privire la eventualele majorări salariale în 2009. Vom începe mai repede aceste discuţii, tocmai pentru a prezenta conţinutul şi modul în care şi Guvernul, sindicatele şi patronatele văd evoluţia economică a acestui an şi politicile economice. Am amânat termenul de majorare salarială cu o lună, tocmai pentru a avea discuţii cu partenerii sociali", a spus Boc, la finalul şedinţei de miercuri.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara, marţi, că va susţine legea privind majorarea cu 33,6 la sută a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească.
"Avem o restanţă faţă de profesori, creşterea salariilor cu 33,6 la sută. Din punct de vedere legal ne aflăm în următoarea situaţie: Legea 221 a fost amendată de Guvernul Tăriceanu cu Ordonanţa 136, pe care a omorât-o Curtea Constituţională pentru că a declarat-o neconstituţională, după care Guvernul Tăriceanu a emis Ordonanţa 151, care se află acum pe masa Parlamentului. Ne vom duce, o vom analiza şi vom încerca să readucem această lege la ceea ce am promis. Trebuie să ne ţinem de cuvânt", a spus ministrul Educaţiei, precizând că există un semn de îngrijorare, şi anume ameninţarea crizei.
În luna ianuarie, Guvernul a amânat cu o lună intrarea în vigoare a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, printr-o ordonanţă de urgenţă în care era stabilit că o treime din creşterea decisă de fostul Cabinet, va fi acordată la 1 aprilie, şi nu la 1 martie cum era prevăzut.
Termenul până la care era amânată intrarea în vigoare a majorării a expirat miercuri, 1 aprilie.
Fostul Guvern a decis, în luna noiembrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009.
Pe de altă parte, actualul Executiv a decis ca salariile în sectorul bugetar să fie majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie. Premierul Emil Boc a precizat că şi angajaţii din învăţământ vor primi o creştere salarială de 5%, la care se vor putea adăuga sume suplimentare condiţionate de derularea procesului de reformă şi de restructurarea sistemului.