"Această întâlnire mi-a întărit convingerea potrivit căreia acordul cu FMI nu are decât menirea de a finanţa un deficit bugetar pe care Guvernul nu-l poate controla", a declarat Vosganian, la ieşirea de la discuţiile dintre Birourile Permanente reunite ale celor două Camere şi reprezentanţii BNR.
Senatorul liberal susţine că nu există niciun studiu potrivit căruia companiile private nu ar putea să plătească datoria externă de 24 miliarde de euro, "care oricum nu are o scadenţă imediată".
De asemenea, el a arătat că şi băncile comerciale au o situaţie stabilă, întrucât liniiile de finanţare nu vor fi retrase.
"Guvernul avea nevoie de şase miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar. Nu putea lua aceşti bani decât dacă exista acord cu FMI. Comisia Europeană a spus-o explicit", a adăugat Vosganian.
Conducerile celor două Camere ale Parlamentului l-au invitat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să participe, miercuri, la o dezbatere privind actuala situaţie economică şi monetară a României, în contextul acordului de la Viena între băncile comerciale cu subsidiare în România, FMI şi BNR.
Oficialii băncilor-mamă din cele patru state de origine (Austria, Italia, Franţa şi Grecia) s-au angajat să participe la programul de relansare economică a României, conform acordului de sprijin multilateral extern, şi să furnizeze capital subsidiarelor locale, acolo unde va fi nevoie.
România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.