Premierul Emil Boc a cerut miercuri miniştrilor să prezinte, în maximum o săptămână, o listă a proiectelor de investiţii care necesită finanţare, în perspectiva rectificării bugetare şi a fondurilor pe care România le va primi în cadrul acordului încheiat cu FMI şi Comisia Europeană.
Premierul s-a întâlnit, înainte de şedinţa de miercuri a Guvernului, cu mai mulţi miniştri, în principal de la Partidul Social-Democrat, la începutul reuniunii fiind prezent, pentru aproximativ 30 de minute, şi liderul PSD, Mircea Geoană.
Guvernul va efectua o primă rectificare a bugetului pentru acest an, în luna aprilie, cel mai târziu în luna mai, după ce autorităţile române au convenit cu delegaţia FMI să ridice deficitul bugetar de la 2% la 4,6% din PIB, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
"În noile condiţii în care scăderea veniturilor este mai mare decât prognoza iniţială, fiind estimată o contracţie mai puternică a economiei, se impune o primă rectificare a bugetului", au arătat sursele citate.
Misiunea FMI a convenit cu Guvernul un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009, faţă de nivelul de 2% aprobat prin lege, sub condiţiile îngheţării fondului salarial şi alocării eventualelor venituri suplimentare exclusiv pentru investiţii, au declarat recent pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.
"S-au recalculat veniturile şi cheltuielile pentru acest an şi s-a acceptat un nivel al deficitului de 4,6%, sub rezerva menţinerii fondului de salarii actual şi a condiţiei ca orice venit în plus faţă de noua prognoză să fie cheltuit exclusiv pentru investiţii. Este o situaţie excepţională şi se acceptă un deficit excepţional", au spus sursele citate.
Bugetul actual pentru 2009 a fost construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat săptămâna trecută c- Guvernul a revizuit în scădere nivelul Produsului Intern Brut estimat pentru acest an, de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei, pe fondul prognozelor care indică o contracţie a economiei.
La negocierile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional s-a plecat de la ipoteza unei creşteri economice negative de -4% în 2009. Potrivit părţii române, contracţia de 4% ar reprezenta, de fapt, cel mai pesimist scenariu al instituţiei financiare internaţionale.