Documentul, pe care scrie "Ministerul Federal pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale", menţionează pe prima pagină că este "redactarea finală verificată la 27 martie 2009" şi conţine o analiză detaliată a mai multor subiecte, printre care şi a eforturilor de combatere a corupţiei, aceste file având înscrisă ca dată a redactării ziua de 25 martie 2009.
De asemenea, documentul nu menţionează sursa informaţiilor care au stat la baza redactării.
Capitolul referitor la combaterea corupţiei începe cu o referire amplă la raportul Comisiei Europene publicat la 12 februarie.
"În raportul intermediar din 12 februarie, CE a remarcat progresele României începând cu iulie 2008 în domeniul reformei în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Este vorba despre un update tehnic fără evaluări detaliate ale elementelor de reformă tehnică", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
"Tonul general este că încetinirea se referă la reforme şi la faptul că au fost făcuţi paşi înapoi în România, care până atunci avusese un parcurs mai bun decât Bulgaria", se mai arată în documentul pregătitor al vizitei ministrului austriac.
Potrivit sursei citate, "raportul intermediar al CE ar trebui să fie văzut ca un avertisment pentru România şi Bulgaria: fără schimbări semnificative, raportul final din vară va fi din nou foarte critic, ceea ce va avea ca urmare continuarea MCVşi din nou, de această dată şi pentru România, ameninţarea cu sancţiuni financiare în sensul îngheţării unor fonduri UE", precizează documentul.
Sunt reţinute "semnale pozitive" în privinţa "începerii modificării Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedură Civilă şi a Codului de Procedură Penală, dar nu se evidenţiază rezultate concrete".
Tot cu trimitere la evaluarea CE, documentul întocmit pentru vizita ministrului austriac arată că "DNA obţine acum, ca şi înainte, succese în anchetarea cazurilor de corupţie la cele mai înalte niveluri", iar "ANI trebuie să continue investigaţiile fără influenţe străine şi cu completa susţinere a celorlalte autorităţi ale statului.
Documentul conţine şi o evaluare cu elemente neactualizate a "cazului Năstase", precizând: "Unul dintre cele mai celebre cazuri - fostul premier Năstase va fi cel mai probabil dat justiţiei de către Camera Deputaţilor al cărei membru este. Aceasta ar fi a treia cerere a procurorilor speciali anticorupţie de a-i ridica imunitatea. Ultima a eşuat în august 2008. Şi, pentru a-i ridica imunitatea, nu mai este nevoie, după o schimbare de regulament a Camerei, decât de o majoritate simplă în plen".
Materialul conţine şi o rubrică intitulată "Referitor la adoptarea legilor necesare", unde se arată că "Preşedintele Băsescu a exercitat presiuni foarte mari şi i-a chemat pe toţi responsabilii la Palatul Prezidenţial. El a cerut o decizie politică în privinţa Codurilor puse în discuţie, ocuparea posturilor de judecător şi procuror bugetate, care erau vacante, precum şi capul fostului premier Năstase".
La rubrica "Poziţia Austriei", materialul arată că aceasta este de acord cu recomandările CE şi este de acord cu evaluarea conţinută în raport. De asemenea, materialul arată că "Austria este foarte interesată ca criteriile în aceste zone deosebit de sensibile să fie îndeplinite în totalitate".
"Austria este de acord ca România să rezolve cât se poate de repede problemele semnalate", se mai arată în material.