Preşedintele ANSVSA s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţi ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, una dintre temele de discuţie fiind calitatea laptelui.
"O temă importantă de discuţie, pe lângă cea a despăgubirilor pentru animale în cazul evoluţiei unor boli transmisibile, a fost îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă. La această problemă, preşedintele ANSVSA. a răspuns că va întreprinde toate demersurile către Comisia Europeană, pentru a obţine prelungirea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud şi alinierea la cerinţele europene, după data de 31.12.2009", se arată într-un comunicat al autorităţii.
Laptele neconfom cu normele UE mai poate fi utilizat în procesate până la finele lunii decembrie a acestui an, produsele realizate fiind destinate doar pieţei interne. Firmele care vor să livreze în UE trebuie să aibă linii separate pentru prelucrarea laptelui conform, respectiv neconform.
Iniţial, termenul stabilit pentru alinierea la cerinţele privind calitatea laptelui era stabilit pentru sfârşitul lunii iunie 2008, însă România a obţinut o prelungire din partea Comisiei Europene, până la 31 decembrie 2009.
Laptele conform normelor UE are anumite calităţi microbiologice, cum ar fi un număr maxim de germeni. Laptele neconform nu este periculos pentru sănătate.