El a făcut această declaraţie în discursul rostit la Şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului cu prilejul aniversării a cinci ani de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică.
"România are obligaţia să manifeste fermitate pentru menţinerera obiectivului general (al NATO, n.r.) reflectat de declaraţia de la Bucureşti, axat pe indivizibilitatea securităţii Alianţei, solidaritate colectivă şi asigurarea unei arhitecturi cuprinzătoare pentru un posibil sistem NATO antirachetă, interconectat cu cel american, care să acopere şi să protejeze întregul teritoriu aliat", a spus Băsescu.
El a menţionat că România susţine, în domeniul securităţii energetice, o abordare orientată spre rezultate, care să dea un nou impuls dialogului şi iniţiativelor pe această linie, conform deciziilor Summit-ului de la Bucureşti.
"Susţinem promovarea subiectului atât în planul dialogului politico-strategic, cât şi în sensul dezvoltării opţiunilor concrete de asigurare a securităţii infrastructurii energetice critice şi pentru extinderea rolului NATO spre asigurarea securităţii resurselor energetice", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că, prin prestaţia sa în cadrul NATO, România s-a afirmat ca "un aliat european cu vocaţie trans-atlantică". "Este un profil pe care dorim să-l consolidăm, prin contribuţia activă, inclusiv din cadrul Uniunii Europene, la întărirea relaţiei trans-atlantice şi a cooperării între NATO şi Uniunea Europeană", a adăugat şeful statului.