Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Angajatorii pot obţine sprijin financiar pentru subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi

Marţi, 31 Martie 2009 (17:58:14)
Angajatorii pot obţine sprijin financiar prin Fondul Social European (FSE) pentru subvenţionarea cu cel puţin 50% a salariilor noilor angajaţi, dar şi pentru formare profesională şi îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate a muncii, ca măsuri pentru diminuarea efectelor crizei economice.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a deschis, marţi, noile linii de finanţare din Fondul Social European, lansând oficial programul "Angajaţi mai mulţi, mai competenţi, mai sănătoşi", menit să ajute întreprinderile din România să depăşească mai uşor perioada de criză.

"Principala provocare pe care o avem de rezolvat în perioada imediată constă în diminuarea numărului de şomeri şi crearea de locuri de muncă. În acest moment acut al crizei, nu putem să ne axăm doar pe măsuri de protecţie socială", a declarat Marian Sârbu.

Orice întreprindere poate accesa fonduri pentru angajarea de noi salariaţi, formarea profesională a celor care au deja un loc de muncă şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, astfel încât să diminuăm riscul accidentelor şi al îmbolnăvirilor profesionale.

Suma alocată pentru cele trei scheme de finanţare, lansate marţi, este de 142 de milioane de euro pentru perioada 2009-2010, 85 la sută fiind de la Uniunea Europeană, iar 15 la sută din bugetul naţional. Din suma totală, 61 de milioane de euro vor reprezenta subvenţii acordate întreprinderilor pentru angajarea de personal (32 de milioane fiind destinate mediului rural), 56 de milioane de euro pentru formarea profesională şi 25 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate a locurilor de muncă.

"Conform estimărilor ministerului, din această sumă pot fi subvenţionate salariile a peste 15.000 de noi angajaţi. Chiar dacă pare puţin, este doar un început pentru că, are posibilitatea de a cere de la Uniunea Europeană alte finanţări pentru acelaşi scop. De asemenea, aproximativ 100.000 de persoane vor putea beneficia de programe de îmbunătăţire a formării profesionale", a mai spus ministrul.

Marian Sârbu a precizat că deşi în perioada de criză majoritatea întreprinderilor luptă pentru supravieţuire şi nu mai iau în calcul formarea profesională, aceasta este importantă pentru că duce la creşterea şanselor amgajaţilor de a se adapta la schimbări şi de a-şi menţine locul de muncă în context economic dificil.

Potrivit demnitarului, se estimează că aproximativ 4.000 de întreprinderi vor depune cereri de accesare pentru finanţări din FSE pe cele trei scheme de finanţare lansate marţi.

În opinia ministrului, trebuie îndeplinite două condiţii pentru ca România să termine banii alocaţi pentru perioada 2009 - 2010 şi să ceară fonduri suplimentare: comunitatea de afaceri să vină cu proiecte şi aparatul de stat să pună la dispoziţia acestora o procedură mai uşoară de accesare a fondurilor. De altfel, Marian Sârbu a spus că procedurile au fost deja simplificate astfel încât accesarea schemelor să fie mai rapidă şi mai uşoară.

"Acum câteva luni, când am venit la minister, am găsit 2.842 de proiecte, în valoare de aproape trei miliarde de euro, care zăceau în stadiu de evaluare. Noi am reorganizat sistemul de evaluare astfel încât întregul proces să fie mult mai rapid", a explicat ministrul Muncii.

El a mai spus că în cazul schemelor de finanţare lansate anul trecut, rata de succes a cererilor de finanţare depuse a fost de 35 la sută, procent comparabil cu cel din state care sunt membre UE de mai mult timp, până acum fiind contractate 248 de proiecte în valoare de 340 de milioane de euro şi au fost acordate prefinanţări de 36 de milioane de euro.

Subvenţiile din schemele de finanţare lansate marţi pot fi solicitate de către orice întreprindere din România care nu are datorii la stat şi nu a intrat în procedură de insolvenţă.

"În privinţa ocupării, ideal ar fi, ca noii angajaţi să însemne noi locuri de muncă. Dar cum în această perioadă de criză, puţine întreprinderi îşi mai fac planuri pentru extinderea activităţii, vom subvenţiona şi angajarea de personal pe locurile vacante, cu condiţia ca vacantarea să nu fie urmare a unor concedieri colective", a mai spus ministrul Sârbu.

Vor fi subvenţionate, timp de 12 luni, jumătate din salariile noilor angajaţi care provin din rândul şomerilor ce nu şi-au găsit loc de muncă în ultimele şase luni, precum şi persoanelor care sunt unici întreţinători de familie sau au depăşit vârsta de 50 de ani, sau provin din comunităţi rome, ori nu au studii.

Pentru angajarea celor care sunt în şomaj de mai bine de doi ani se va subvenţiona tot 50 la sută din salarii dar pentru o perioadă de 24 de luni, iar pentru angajarea persoanelor cu handicap se va subvenţiona 75 la sută din salariile acordate şi se vor acoperi integral investiţiile făcute pentru accesibilizare.

Ministrul a mai spus că şi cuantumul subvenţiilor acordate pentru formare profesională va fi diferenţiat, principala departajare urmând să se facă în funcţie de mărimea companiei şi de tipul calificărilor pe care le va acorda angajatului.

Astfel, pentru formarea generală, subvenţia acordată întreprinderii va fi de 60 la sută din cost pentru întreprinderi mari, de 70 la sută pentru întreprinderi mijlocii şi de 80 la sută pentru întreprinderi mici. De asemenea, pentru formarea specifică, subvenţia va fi de 25 la sută din cost pentru întreprinderi mari, 35 la sută pentru întreprinderi mijlocii şi de 45 la sută pentru întreprinderi mici.

Subvenţia acordată pregătirii profesionale acoperă atât cheltuiala firmei, reprezentând plata celui care predă şi materialele folosite în timpul cursului sau a stagiului de pregătire, cât şi suportarea salariilor celor care vor fi instruiţi, pe perioada de instruire.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă, vor putea fi decontate cheltuieli cu achiziţionarea şi montarea diferitelor instalaţii, instruirea angajaţilor, seminarii de pregătire, broşuri şi materiale informative, subvenţiile putând fi accesate de orice agent economic din România, cu capital privat sau de stat, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii.

Ministrul Marian Sârbu a mai explicat că o întreprindere poate solicita, printr-o singură cerere de finanţare, spijin pentru a angaja un lucrător, ajutor pentru a-i instrui pe cei deja angajaţi şi ajutor pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă.

Totodată, ministrul Muncii a anunţat că la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie vor fi lansate şi alte finanţări din Fondul Social European, "destinate modernizării şi dezvoltării educaţiei şi formării profesionale sau promovării învăţării pe tot parcursul vieţii".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii pot obţine sprijin financiar pentru subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angajatorii pot obţine sprijin financiar pentru subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei