"Am un proiect despre care nu vreau să spun foarte multe, care priveşte întocmirea unei «hărţi a autenticităţii», pe care se vor marca elementele de autenticitate şi tradiţiile din ţara noastră. Maramureşul, cu siguranţă, va avea un loc aparte pe aceasta", a declarat ministrul Theodor Paleologu, într-o conferinţă de presă în care a fost întrebat dacă are vreun plan pentru a preveni pierderea tradiţiilor şi a obiceiurilor populare.
El a precizat că o problemă a Ministerului Culturii în ceea ce priveşte păstrarea patrimoniului imaterial o reprezintă lipsa de personal.
"Din păcate, la noi, o singură persoană se ocupă de patrimoniul imaterial. În Franţa sunt 1.400 de persoane care se ocupă doar de aşa ceva. Ministerul Culturii are foarte multe probleme de personal, pentru că, din cauza salariilor mici, foarte mulţi pleacă", a spus Theodor Paleologu.
Acesta a precizat că nu cunoaşte decât prin intermediari Maramureşul, iar ultima dată a fost în judeţ în urmă cu douăzeci de ani, când a participat, alături de tatăl său, la funeraliile lui Nicolae Steinhardt
De altfel, Theodor Paleologu se află, luni, în Maramureş special pentru a participa la manifestările de comemorare a 20 de ani de la moartea lui Nicolae Steinhardt, precum şi pentru lansarea celui mai recent volum din seria de autor Nicolae Steinhardt - "Primejdia mărturisirii - Convorbirile de la Rohia", care conţine dialogurile dintre scriitorul român care s-a călugărit la Mănăstirea "Sfânta Ana" şi Ioan Pintea.
Ministrul s-a deplasat, luni, la mormântul lui Nicolae Steinhardt de la Rohia, iar în cursul serii va susţine o conferinţă publică la Universitatea de Nord Baia Mare despre viaţa şi opera scriitorului.