Ministrul a participat, sâmbătă, la Rânca, la o întâlnire la care au fost prezenţi parlamentari din Oltenia, precum şi sindicalişti şi directori din minerit şi energie, întâlnirea fiind organizată de Ministerul Transporturilor şi Federaţia Naţională Mine Energie.
Berceanu a discutat, cu această ocazie, despre posibilitatea modernizării unor drumuri din Gorj, precum şi a construirii unora noi, printre care şi cel din Defileul Jiului, care să asigure o legătură mai rapidă între Craiova şi Deva, prin Târgu Jiu. Ministrul a menţionat că, pentru început, va fi realizat un studiu de fezabilitate, după care, pentru construirea drumului ar putea fi folosiţi mineri disponibilizaţi.
"E o idee interesantă, un traseu cu multe tuneluri, realizate de companiile miniere care disponibilizează oameni din subteran. E o chestiune de perspectivă, acum e un lucru de început. Noi vom da drumul la un studiu de fezabilitate pentru un traseu drept, nu unul care să urmărească firul apei, aşa cum e acum. Am discutat despre drumul Petroşani - Voineasa sau spre Herculane, prin Câmpul lui Neag, şi despre autostrada care va fi o axă prin Oltenia", a menţionat ministrul Transporturilor.
La discuţiile de la Rânca a fost prezent şi senatorul de Gorj Toni Greblă, cel care a vorbit pentru prima dată despre posibila construire a unei autostrăzi care să facă legătura între portul de la Calafat şi Craiova cu oraşele Târgu Jiu şi Deva. Parlamentarul a declarat la finalul discuţiilor că demersurile pentru o astfel de autostradă sunt "pe drumul cel bun".
"Se va face un studiu de traseu, ca primă etapă, traseu care nu va include nicio localitate pentru că acest drum nu va trece prin localităţi. S-a creat premiza pentru realizarea de alternative la actualele rute şi, pentru prima dată, s-a acceptat ideea ca Gorjul să fie legat rapid de viitoarele autostrăzi Deva - Arad şi Bucureşti - Craiova - Timişoara", a menţionat Greblă.
La finalul întâlnirii de la Rânca, ministrul Radu Berceanu şi Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, au dat publicităţii un comunicat de presă în care menţionează că strategia pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Oltenia trebuie să aibă în vedere crearea de alternative economice şi de noi locuri de muncă. Conform semnatarilor, strategia respectivă va trebui să asigure fondurile necesare pentru refacerea infrastructurii de cale ferată pe tronsoanele pe care se efectuează cu preponderenţă transportul cărbunelui.
În acest context, ministerul ar urma să identifice lucrări şi servicii specifice, care să poată fi efectuate de angajaţii societăţilor din minerit şi energie şi care să utilizeze produse secundare rezultate din aceste activităţi, cum ar fi pietrişul, nisipul, balastul, argila sau chiar cenuşa de la termocentrale. De asemenea, societăţile din minerit şi energie ar urma să identifice modalităţile de organizare astfel încât să poată fi acreditate pentru a executa "lucrări şi servicii specifice prevăzute în strategie".
Sindicatele au mai convenit cu Radu Berceanu ca ministerul să facă demersuri pentru asigurarea unui cadrul legal care să permită preluarea din patrimoniul societăţilor din minerit şi energie a drumurilor realizate din fondurile proprii ale acestora de către autorităţile în domeniu. Strategia în transporturi ar trebui să mai prevadă şi un nivel al tarifelor percepute la transportul pe calea ferată a cărbunelui astfel încât acestea să fie competitive cu cele de pe calea rutieră, se mai arată în comunicatul semnat de Radu Berceanu şi Marin Condescu.