"Formula pe care noi o propunem pentru ajutoarele de stat este sub forma unui pachet de măsuri financiare temporare, care trebuie să reprezinte iniţiativa mai multor ministere, respectiv Ministerul pentru IMM-uri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Economiei", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
El a arătat că la acest proiect pot participa mai multe ministere, în funcţie de domeniile prioritare.
"Schema ar însemna că firmele nu vor lua bani de la stat, ci vor plăti mai puţin din obligaţiile către stat pentru a dezvolta o activitate economică mai susţinută", a spus Nicolescu.
Reprezentanţii CNIPMMR au întocmit deja o primă formă a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru a o propune Guvernului.
Comisia Europeană a adoptat în ianuarie măsuri temporare de ajutor de stat prin care întreprinderile mici şi mijlocii şi companiile mari pot obţine ajutoare de până la 500.000 euro, în creştere de la 200.000 euro, pe durata a trei exerciţii fiscale, prin scheme care trebuie notificate Comisiei.
Ajutoarele prevăzute de acest program pot fi acordate până la sfârşitul anului viitor. Măsurile adoptate mai prevăd o reducere pentru IMM-uri de până la 25% a primei anuale care trebuie plătită pentru garanţiile noi acordate, în timp ce pentru companiile mari reducerea este de maxim 15%.
De asemenea, este acordat un ajutor pentru fabricarea de produse ecologice, sub formă de împrumuturi subvenţionate, la care IMM-urile pot beneficia de o reducere a ratei dobânzii de 50%, iar companiile mari de 25%.
Toate acestea ajutoare sunt acordate societăţilor care nu erau în dificultate la 1 iulie 2008.