Propunerea a venit în urma unei solicitări din partea ministrului Finanţelor, Gheroghe Pogea, iar lista cu tarifele va fi transmisă Ministerului Finanţelor Publice pentru a fi centralizată, alături de propunerile altor instituţii, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Desfiinţarea celor 31 de taxe, cuprinse în şapte categorii, a vizat facilitarea activităţii micilor producători, cât şi eliminarea tarifelor al căror cost de administrare este mai mare decât sumele încasate.
"Decizia a fost luată în urma unei analize făcute de către fiecare departament şi institut din cadrul autorităţii. Analiza a avut în vedere atât înlesnirea activităţii micilor producători, prin reducerea birocraţiei, cât şi eliminarea tarifelor al căror cost de administrare este mai mare decât încasarea", se spune în comunicat.
Printre taxele pe care ANSVSA vrea să le elimine se numără taxa de autorizare sanitar-veterinară a târgurilor de animale (200 de lei), a circurilor şi grădinilor zoologice (500 de lei), precum şi tariful plătit de producători pentru înregistrarea activităţii de vânzare directă a produselor primare, cum ar fi laptele şi ouăle (10 de lei).
Alte exemple de tarife propuse spre eliminare sunt cele plătite pentru autorizarea unităţilor de reproducţie şi de selecţie animală (250 de lei), a punctelor de însămânţare artificială a animalelor (120 de lei), a centrelor pentru colectare de material seminal, embrioni, ovule (200 lei), precum şi unele taxe percepute pentru pentru consultanţă, instruiri periodice şi verificarea capacităţii analitice de laborator privind expertiza alimentelor şi furajelor.
Ministrul Finanţelor, Gheroghe Pogea, a declarat joi că numărul de taxe fiscale şi parafiscale va fi redus cu 71.
Din numărul total de taxe şi tarife din administraţia publică centrală, de 558, doar 117 taxe se constituie ca venituri la bugetul de stat, în timp ce 89 reprezintă venituri ale instituţiilor publice centrale autonome şi 264 ca venituri proprii ale ministerelor.