Comisia Europeană (CE) şi Ecofin cer instituţiilor financiare prezente în România să continue finanţarea adecvată a operaţiunilor desfăşurate pe plan local, precum şi a economiei româneşti, şi recomandă băncilor-mamă să-şi sprijine filialele din România.
"Adresăm un apel instituţiilor financiare care operează în România să continue finanţarea adecvată a operaţiunilor desfăşurate în această ţară, precum şi finanţare acorespunzătoare a economiei. În acest context, este de dorit ca băncile-mamă străine de pe piaţa românească să-şi confirme angajamentul pe termen lung şi să-şi sprijine filialele din România", se arată într-o declaraţie comună a CE şi Ecofin, publicată miercuri.
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să acorde României asistenţă financiară pe termen mediu de până la cinci miliar de euro, în cadrul unui pachet multilateral de sprijin financiar extern de 20 miliarde euro coordonat de FMI prin acord stand-by pe doi ani, la care mai iau parte Banca Mondială, BERD şi alte instituţii financiare internaţionale.
Finanţarea acordată de UE va putea fi trasă din fondul de asistenţă financiară creat pentru stabilizarea balanţelor de plăţi ale statelor care nu fac parte din zona euro, după avize din partea Consiliului European şi Comisiei Europene.
"Sunt încântat că am reuşit să ajungem rapid la un acord cu privire la un pachet de asistenţă financiară consistent. Salut angajamentul autorităţilor române de a implementa un program major de ajustare economică destinat să readucă economia pe o poziție de creştere solidă şi sustenabilă, ceea ce implică şi consolidarea supravegherii sectorului financiar. Sunt conştient de dificultăţile întâmpinate de România şi de cetăţenii săi în această perioadă de criză, dar am convingerea că vor ieşi mai puternici din această situaţie, cu ajutorul unor politici adecvate şi cu sprijinul
UE şi al altor organisme internaţionale", a declarat, în documentul citat, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia.
Totodată, CE şi Ecofin recomandă gestionarea şi implementarea transparentă şi responsabilă a fondurilor obţinute de România.
"Se impune o administrare riguroasă a fondurilor primite, acordându-se un rol important instituţiilor de audit şi de combatere a corupţiei, care trebuie să fie independente şi să funcţioneze eficient", se afară în comunicat.
Ajutorul acordat de UE completează majorarea anterioară a plăţilor în avans din fondurile structurale, de la 500 milioane euro la 800 milioane euro pentru anul în curs, efectuată în cadrul programului european de redresare economică.
"România ar putea beneficia şi de o majorare a resurselor Băncii Europene pentru Investişii (BEI)", se mai precizează în comunicat.
Pachetul de finanţare externă va fi condiţionat de implementarea unui program amplu de politici economice. Atât asistenţa acordată de organismele internaţionale, cât şi programul de reforme au rolul de a ajuta economia românească să facă faţă presiunilor pe termen scurt asupra lichidităţii, să îmbunătăţească competitivitatea şi să contribuie la corectarea sistematică a dezechilibrelor pe termen mediu, readucând astfel economia pe o pozişie solidă şi sustenabilă, se mai spune în declaraţia comună a CE şi Ecofin.
În sectorul financiar, programul are ca scop asigurarea capitalizării adecvate a băncilor şi consolidarea supravegherii, inclusiv la nivelul legislaţiei bancare şi în domeniul procedurilor de lichidare. Schema de garantare a depozitelor va fi susţinută în continuare.
"Un element esenţial al pachetului de politici economice este reprezentat de consolidarea fiscală imediată şi susţinută, în vederea scăderii deficitului bugetar la 5,1% din PIB în 2009 şi sub nivelul de 3% în 2011", se mai arată în document.
În vederea îndeplinirii acestor obiective se vor lua măsuri de consolidare a credibilităţii şi previzibilităţii politicii bugetare, "măsuri care au fost, de altfel, solicitate şi în recomandările de politică adresate României de Comisie în iunie 2008", precizează comunicatul.
Condiţiile de politică economică de care depinde acordarea asistenţei financiare se vor stabili printr-o decizie viitoare a Consiliului şi vor fi detaliate într-un memorandum de înţelegere care se va încheia în curând cu autorităţile din România. Măsurile şi obiectivele stabilite se vor reflecta şi în următoarea actualizare a programului de convergenţă.
Comisia va monitoriza atent şi periodic implementarea integrală a condiţiilor de politică economică de care depinde acordarea asistenţei financiare şi ar putea solicita măsuri suplimentare când şi dacă se va impune acest lucru.