Sprijinul acordat de BM va viza trei domenii prioritare, respectiv reforma sectorului public, prin care se ţinteşte îmbunătăţirea transparenţei şi predictibilităţii cheltuielilor publice şi calitatea acestora, îmbunătăţirea protecţiei sociale (asistenţă socială şi pensii), prin care se va limita impactul crizei asupra celor vulnerabili, precum şi reforme în sectorul financiar, prin care se au în vedere stabilitatea pe termen lung şi restructurarea economiei.
Aceste măsuri fac parte din pachetul de sprijin acordat României, care include şi un împrumut de un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani.
"Banca Mondială va lucra cu Guvernul României în următorii doi ani la implementarea unui pachet de măsuri care va limita efectele severe ale recesiunii şi impactul acesteia asupra celor vulnerabili", a declarat, în comunicat, Orsalia Kalantzopoulos, director pentru Europa Centrală şi ţările baltice al Băncii Mondiale.
Potrivit reprezentantului Comisiei Europene Filip Keereman, prima tranşă a împrumutului acordat de BM va fi ajunge în România în luna iulie a acestui an.
A doua tranşă va fi acordată de Banca Mondială în 2010, doar în condiţiile în care autorităţile vor înregistra progrese în ceea ce priveşte măsurile de reformă.
România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.