El a explicat că această decizie a fost luată în urma unei scrisori pe care sindicatul funcţionarilor publici parlamentari din Senatul României a adresat-o Biroului Permanent privind modul de acordare a salariului de merit.
Chelaru a explicat că, începând din anul 2001, a existat o hotărâre a Biroului Permanent în baza căreia şoferii şi şefii de cabinet ai membrilor Birourilor Permanente primeau aceste salarii de merit "ca urmare a împrejurării că salariile obişnuite erau extrem de reduse".
"Nemulţumirea sindicatului este aceea că numai şoferii şi şefii de cabinet ai membrilor Biroului Permanent primeau asemenea salarii de merit, în condiţiile în care aceste salarii de merit reprezintă 15 la sută din fondul de salarii, iar acestea se calculau şi în raport de personalul care exista în teritoriu", a spus Chelaru, care a adăugat că fiecare cabinet parlamentar are un număr maxim de trei angajaţi.
Senatorul PSD a menţionat că în urma schimbării legii şi a regulamentului de funcţionare s-a trecut la suma forfetară, iar salariaţii respectivi nu mai figurează ca angajaţi ai Senatului, fapt care a făcut ca şi cei 15 la sută să se calculeze pentru mai puţini salariaţi.
"Probabil că printr-o lege unitară de salarizare şi cele două categorii profesionale mai sus amintite vor avea salariul corespunzător", a fost de părere senatorul.
Întrebat care este fondul pentru salariul de merit la Senat, Ioan Chelaru a răspuns că nu s-a făcut o asemenea analiză.