Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) vor declanşa, începând cu 1 aprilie, acţiuni de protest, la sediul Guvernului, dacă nu va fi emis actul normativ aşa cum a fost el negociat cu partenerii sociali, se arată într-un comunicat de marţi al Confederaţiei "Cartel Alfa", la care federaţia este afiliată.
FSLCP acuză Guvernul că tergiversează emiterea unui act normativ menit să sprijine achiziţionarea de către fermieri a îngrăşămintelor chimice necesare culturilor agricole.
"Modul necorespunzator în care Comisia Europeana a fost informată de către autorităţile române în legătură cu necesitatea acordării unor subvenţii către fermieri pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimice ne face să credem că, într-o manieră absolut tendenţioasă, nu se doreşte realizarea acestui lucru din motive obscure şi subiective", potrivit sursei citate.
O delegaţie formată din reprezentanţi ai fermierilor şi producătorilor de îngrăşăminte din România a încercat să convingă oficialii Comisiei Europene (CE) să aprobe acordarea subvenţiei pentru îngrăşăminte, considerată ajutor de stat.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, declara, la începutul lunii martie, că demersurile pentru obţinerea avizului CE sunt în derulare, dar sprijinul nu va mai ajunge la agricultori pentru campania de primăvară, întrucât este deja târziu pentru utilizarea lui la fertilizări.
"Lucrurile sunt în derulare. Nu este încheiat subiectul, nu a fost un refuz categoric, dar sunt foarte multe demersuri care trebuie făcute la Comisia Europeană. (...) Este adevărat că este un ajutor de stat, însă în condiţiile de astăzi, în criza în care ne aflăm, cred că trebuie să mai existe şi înţelegere", spunea Sârbu, care adăuga că subvenţiile vor fi distribuite pentru lucrările agricole de toamnă, dacă este obţinut acordul Comisiei Europene.
Reprezentanţii combinatelor chimice au solicitat acordarea cât mai rapidă şi nediscriminatorie a subvenţiilor pe care agricultorii să le folosească la achiziţia de îngrăşăminte, arătând că neacordarea acestui sprijin va afecta atât producţia agricolă, cât şi activitatea combinatelor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a protestat, în luna ianuarie, la Ministerul Agriculturii, solicitând acordarea unui subvenţii de 400 de lei la hectar fermierilor pentru achiziţionarea de îngrăşăminte. Sindicaliştii au anunţat ulterior semnarea unui protocol pentru acordarea acestei subvenţii, atât cu Ministerul Agriculturii, cât şi cu Ministerul Economiei.