Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 23 mar 2009 - Anul XIV, nr. 67 (4053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Silviu Prigoană vrea să îi ceară demisia ministrului Theodor Paleologu, în două săptămâni

Luni, 23 Martie 2009 (18:17:19)
Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat pentru MEDIAFAX că îi va solicita public, în două săptămâni, demisia lui Theodor Paleologu, dacă ministrul Culturii nu va renunţa la consilierul Demeter Andras şi nu va reînfiinţa 13 reviste culturale desfiinţate, anul trecut, prin hotărâre de Guvern.

Silviu Prigoană spune că a făcut un anunţ în acest sens în cadrul grupului parlamentar al PDL.

Prigoană a precizat că are două motive pentru care vrea să îi ceară public demisia lui Theodor Paleologu. Primul este acela că Paleologu l-ar fi luat consilier personal pe Demeter Andras, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, numit în guvernarea Tăriceanu la propunerea UDMR. Al doilea motiv invocat de Silviu Prigoană este acela că ministrul Paleologu nu a reînfiinţat 13 reviste de cultură, scoase de sub finanţarea Ministerului Culturii, anul trecut, prin Hotărâre de Guvern.

"Şi-a luat consilier personal un fost secretar de stat din Ministerul Culturii, pe domnul Demeter Andras. Nu consider corect ca un ministru PDL să-şi ia un consilier din fosta guvernare. Nu se găsesc în PDL nişte consilieri? (...) Am cerut imperativ în cadrul grupului redeschiderea revistelor de cultură. Cultura moare încet şi sigur. Costurile sunt infime, oamenii se plâng la mine că nu au unde să publice. Pentru domnul Paleologu, un om de cultură, este simplu să pună revistele sub un mic buget", a explicat Silviu Prigoană.

Prigoană a susţinut că revistele culturale s-au desfiinţat printr-o decizie a lui Demeter Andras, ajungându-se ulterior la o hotărâre a Guvernului în acest sens.

Silviu Prigoană a mai spus că ministrul Culturii, Theodor Paleologu, "are două săptămâni la dispoziţie ca să le redeschidă (revistele, n.r.) şi să renunţe la consilierul personal".

În caz contrar, Silviu Prigoană spune că îi va cere public demisia lui Thedor Paleologu din funcţia de ministru al Culturii. "Îi cer demisia public în calitate de membru PDL, de deputat al Parlamentului României şi de cetăţean care l-a validat în funcţia de ministru al Culturii", a adăugat Prigoană.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, nu a dorit să comenteze.

De cealaltă parte, Demeter Andras a spus că respectivele reviste culturale nu s-au desfiinţat, ci au fost scoase de sub autoritatea Ministerului Culturii. "Toate respectivele reviste au cerut în repetate rânduri să scape de această povară (subordonarea faţă de Ministerul Culturii, n.r.). Respectivele reviste nu puteau accesa fonduri prin diferite aplicaţii, pentru că orice comisie le spunea că sunt instituţii publice", a declarat pentru MEDIAFAX Demeter Andras.

În ceea ce priveşte poziţia lui în funcţia de consilier personal al lui Theodor Paleologu, Demeter Andras a spus că "ministrul Culturii are dreptul, conform legii, să-şi formeze o echipă într-un regim contractual pe durata mandatului lui şi este singurul decident în privinţa reconsiderării acestei poziţii".

Mai multe reviste culturale, printre care Contemporanul, Literatorul, Manuscriptum şi Teatrul, aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), au fost desfiinţate, ele putând să fie editate în continuare de alte autorităţi sau organizaţii, potrivit unei hotărâri luate în 5 decembrie 2008 de Guvern.

În mod concret, Guvernul a aprobat atunci o hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr.78/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, se arăta într-un comunicat de presă remis de Executiv. Potrivit acestui act normativ, mai multe publicaţii culturale din subordinea MCC, instituţii publice cu personalitate juridică, se desfiinţează sau trec sub o altă autoritate.

Guvernul a modificat atunci statutul publicaţiilor care funcţionau ca instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Culturii. Editarea acestora era finanţată pe bază de comenzi de stat, cuprinse anual în bugetul ministerului.

Potrivit hotărârii Executivului, revista Biblioteca a trecut din subordinea MCC sub autoritatea Bibliotecii Naţionale a României, care a preluat activitatea, precum şi personalul publicaţiei în termen de 90 de zile. Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2009, revista Muvelodes a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, transferul realizându-se, de asemenea, cu preluarea angajaţilor publicaţiei.

De asemenea, publicaţiile Contemporanul, Literatorul, Manuscriptum, Deşteptarea aromânilor, Moftul român, Albina, Teatrul, Universul Cărţii, A Het, Korunk şi Vilnie Slovo au fost scoase din subordinea MCC, ministerul preluând datoriile şi activul acestor instituţii în termen de 60 de zile. Angajaţii acestor publicaţii urma să fie disponibilizaţi, aplicându-se măsuri de redistribuire a forţei de muncă, potrivit aceluiaşi comunicat.

Contactat de MEDIAFAX la momentul respectiv, secretarul de stat al MCC, Demeter Andras, a spus că nu ştie ca aceste publicaţii să aibă datorii "exorbitante" pe care să le aibă de acoperit ministerul. El a mai precizat că apartenenţa la MCC le crea acestor publicaţii numai dificultăţi, deorece ministerul nu mai putea să le acorde finanţare şi nici ele nu puteau obţine fonduri din alte surse.

Din analiza conturilor de execuţie din perioada 2003 - 2005 şi a propunerilor de buget pe anii 2005 - 2006 transmise către MCC rezulta că, dintre aceste publicaţii, unele nu au desfăşurat deloc activitate în ultimii ani, unele nu au realizat venituri extrabugetare, singurele venituri fiind doar cele obţinute din comenzile de stat, şi că cele mai multe au restanţe către furnizori sau creditori, se mai arăta în comunicatul Guvernului.

Demeter Andras István a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, printr-o decizie semnată în 11 iunie 2007 de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Demeter András, care până la momentul respectiv a fost director al Direcţiei Creaţie contemporană, diversitate culturală din cadrul MCC, a fost numit în funcţia de secretar de stat din partea UDMR, la propunerea ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silviu Prigoană vrea să îi ceară demisia ministrului Theodor Paleologu, în două săptămâni.
 Vizualizări articol: 748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Silviu Prigoană vrea să îi ceară demisia ministrului Theodor Paleologu, în două săptămâni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei