"Sunt anumite condiţionalităţi care decurg din angajamentele pe care băncile-mamă ale celor mai mari bănci din România le vor lua în următoarele zile", au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.
Autorităţile române negociază în prezent cu FMI asupra problemelor de fiscalitate şi buget, unde nu s-a ajuns încă la un compromis, şi politicii sociale, au arătat sursele citate.
Delegaţia FMI aflată la Bucureşti pentru negocierea pachetului financiar destinat României se va întâlni joi, 26 martie, la Viena, cu preşedinţii grupurilor-mamă ale primelor 10 bănci străine din România, pentru a obţine un acord că vor continua să susţină piaţa locală, au declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, surse bancare.
Întâlnirea va avea loc la o zi după încheierea misiunii instituţiei financiare în România.
"Fondul se va întâlni cu preşedinţii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus şi încă una, pentru a vedea ce vor să facă în România şi obţine un angajament că vor susţine în continuare băncile de pe piaţa locală", au arătat sursele citate.
Preşedinţii principalelor bănci cu capital străin din România au avut, vineri, o întâlnire la Banca Naţională a României cu delegaţia FMI şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice.
Preşedintele Traian Băsescu a sosit, luni, la Viena, împreună cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pentru a discuta cu omologul său, Heinz Fischer, şi reprezentanţi ai mediului de afaceri austriac.
La sfârşitul discuţiei cu Traian Băsescu, preşedintele austriac a declarat, luni că liniile de creditare pentru băncile austriece din România "vor rămâne în continuare", dar că " există probleme care trebuie discutate".
Băsescu a afirmat în luna februarie că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.