Potrivit liderului sindical, FMI a adus ca argumente pentru reculul economic criza financiară mondială, contracţia puternică a economiilor partenere şi, în consecinţă, o scădere foarte mare a exporturilor româneşti, dar şi infrastructura de foarte proastă calitate din România.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, liderul sindical a arătat că FMI nu crede în posibilitatea ca Executivul să atingă nivelul aprobat de 2% din PIB, iar scenariile instituţiei merg până la 6% din PIB.
"FMI nu crede în posibilitatea Guvernului de a se încadra la nivelul aprobat. (...) Ei au o estimare de deficit între 2% şi 6%, probabil va fi 3,5-4%", a explicat Costin.
Liderul BNS a mai adăugat că în cadrul negocierilor privind stabilirea ţintei de deficit Guvernul trebuie să arate şi de unde îl finanţează.
Surse oficiale au declarat recent agenţiei MEDIAFAX că Executivul negociază cu FMI şi Comisia Europeană un deficit bugetar în jur de 4% din PIB pentru acest an, peste ţinta stabilită în buget, de 2% din PIB, în condiţiile revizuirii în minus a veniturilor bugetare.
Surse politice au airmat vineri că FMI a avansat, în prognoza pe 2009 pentru România, în mod "preventiv" cifrele de -4, -5 şi chiar -6% privind creşterea economică, în timp ce autorităţile de la Bucureşti anticipează o contracţie a Produsului Internt Brut de 2% sau mai puţin amplă.