Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Viena, după discuţiile cu omologul său austriac, că băncile care au filiale în România, în special cele austriece, sunt solide, însă cele două părţi trebuie să privească împreună cu prudenţă spre viitor, în actualul context economic.
Preşedintele a menţionat că o ţară care are investiţii în România de 12 miliarde de euro "nu poate să nu dea atenţie acestor investiţii". El a adăugat că, în viitor, criza economică poate afecta şi interesele austriece, nu doar pe cele româneşti, din economia românească.
Băsescu a apreciat că, în momentul de faţă, sistemul bancar românesc este stabil şi implicit băncile austriece cu filiale în România sunt solide.
El a expilcat că ceea ce partea română propune părţii austriece este o privire comună în viitor, pe bază de prudenţă, dat fiind contextul economic.
"Criza economică poate, în mod categoric, afecta în viitor şi interesele austriece, nu numai cele româneşti, în economia româneacă", a spus Traian Băsescu, precizând că, împreună, cele două state pot găsi "soluţii de trecere de aceste dificultăţi".
Preşedintele a menţionat că prezenţa, în dicuţiile dintr părţile română şi austriacă, a celor doi guvernatori ai băncilor naţionale a fost "un semn de înţelepciune".
"În momentul de faţă, sistemul bancar românesc, implicit băncile austriece cu filiale în România sunt solide. Ceea ce noi propunem nu este să ne îngrijorăm de situaţia actuală a băncilor, ci să privim la eventuale riscuri în viitor, dacă situaţa se depreciază", a explicat Băsescu.
El a ţinut să precizeze că "băncile străine cu filiale în România sunt solide", dar că trebuie privit "în parametri de siguranţă şi prundenţialitate".
"Trebuie să privim către viitor pentru a nu ajunge într-o situaţie dificilă, trebuie să putem anticipa, să plecăm de pe postamentul unei realităţi care se poate deprecia, şi ceea ce se întâmplă în Europa nu ne lasă dubii. Situaţia nu a ajuns la paramterii cei mai scăzuţi şi e în interesul ambelor părţi să fim prudenţi", a mai spus şeful statului, arătând că pezenţa celor doi guvernatori la discuţii "este un semn de înţelepciune".
Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Austria are loc în condiţiile în care, în 26 martie, la Viena, ar urma să aibă loc întâlnirea dintre delegaţia FMI care s-a aflat la Bucureşti pentru negocierea pachetului financiar destinat României şi preşedinţii grupurilor-mamă ale primelor 10 bănci străine din România, pentru a obţine un acord că vor continua să susţină piaţa locală, după cum au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
Întâlnirea va avea loc la o zi după încheierea misiunii instituţiei financiare în România.
"Fondul se va întâlni cu preşedinţii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus şi încă una, pentru a vedea ce vor să facă în România şi obţine un angajament că vor susţine în continuare băncile de pe piaţa locală", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.
Preşedinţii principalelor bănci cu capital străin din România au avut, vineri, o întâlnire la Banca Naţională a României cu delegaţia FMI şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice. "La întâlnirea de la Viena vor participa şi preşedinţii de bancă din România, şi probabil reprezentanţi ai BNR", au adăugat sursele.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat din luna februarie că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.