Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Octavian Luca, a declarat că 4.000 de sindicalişti pichetează, luni, prefecturile din toată ţara, urmând ca, marţi, să se stabilească un program al acţiunilor de protest, în cazul în care discuţiile de la Ministerul Muncii vor eşua din nou.
Octavian Luca a mai spus că reprezentanţii "Cartel Alfa" se opun adoptării ordonanţei de urgenţă în forma actuală, fiind convinşi că vor exista şi noi restricţii impuse de FMI.
"FMI întotdeauna a impus restricţii de administrare a bugetului şi întotdeauna când am avut un acord cu FMI s-au redus drastic cheltuielile şi am pierdut locuri de muncă", a declarat Luca.
Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), a declarat că, "dacă ordonanţa de urgenţă se aplică, vom asista la reduceri de personal, la diminuarea veniturilor salariale", deşi "Guvernul, prin măsurile anticriză, s-a angajat să menţină puterea de cumpărare şi locurile de muncă şi chiar să creeze noi locuri de muncă".
Suciu a susţinut că respinge, în totalitate ordonanţa de urgenţă privind sporurile şi cere Ministerului Muncii să înceapă, de urgenţă, discuţiile privind elaborara legii pentru sistemul unitar de salarizare.
Aproximativ 300 de sindicalişti din educaţie, administraţie, sănătate şi poliţie afiliaţi la "Cartel Alfa" pichetează, luni, sediul Ministerului Muncii, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri şi cer Guvernului să nu adopte acest act normativ.
Sindicaliştii afişează bannere privind afilierea la un anumit sindicat, huiduie, fluieră şi flutură steguleţe cu sigla "Cartel Alfa".
Sindicaliştii pichetează, între orele 12.00 şi 14.00, sediile Ministerului Muncii, PDL şi PSD din Bucureşti.
"Cartel Alfa" şi federaţiile afiliate din sectorul bugetar - care, potrivit liderilor sindicali, reprezintă peste 375.000 de lucrători din educaţie, cercetare, administraţie publică şi centrală, sănătate şi poliţie - cer Guvernului să nu adopte ordonanţa de urgenţă care prevede diminuarea drepturilor salariale ale bugetarilor.
Sindicaliştii solicită acordarea în continuare a salariului de merit, a fondului de premiere, a indemnizaţiilor de conducere, plata orelor suplimentare şi eliminarea articolul 20 din proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor.
Delegaţiile sindicale vor depune un document-protest la Ministerul Muncii, PDL, PSD şi prefecturi şi vor avea întâlniri cu reprezentanţii Guvernului. În funcţie de rezultatul şi concluziile acestor întâlniri, "Cartel Alfa" şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar afiliate la confederaţie vor decide, marţi, etapele următoare ale acţiunilor de protest.
La confederaţia "Cartel Alfa" sunt afiliate Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, Federaţia "Solidaritatea Naţională", Uniunea Sindicatelor APIA, Federaţia Naţională a Sindicatelor Libere Tehnic-Economic-Administrativ din Unităţile Sanitare şi Balneare din România, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.
Liderii sindicatelor reprezentative vor continua, luni, discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă privind eliminarea unor sporuri, după ce la ultima întâlnire au rămas în divergenţă patru puncte, respectiv salariul de merit (articolul 6), fondul de pemiere (articolul 7), indemnzaţiile de conducere (articolul 11) şi cel privind obligaţia ordonatorilor de credite de a reduce cheltuielile de personal (articolul 20).
La ultimele discuţii, care au avut loc în 16 martie, reprezentanţii sindicatelor au solicitat Ministerului Muncii să renunţe la articolul 20 din proiectul de OUG privind salarizarea în sistemul bugetar, ministrul Muncii întrebându-i, în schimb, pe sindicalişti dacă sunt dispuşi să renunţe la salariul de merit, fondul de premiere şi indemnizaţiile de conducere (articolele 6, 7 şi 11) sau să accepte o rediscutare a modalităţilor de acordare.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara atunci că Guvernul nu cere sindicaliştilor să renunţe în totalitate la aceste sporuri şi indemnizaţii, ci doar să fie de acord cu o plafonare a acestora.