Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Circa 10.000 de persoane l-au condus pe Ion Dolănescu pe ultimul drum

Duminică, 22 Martie 2009 (17:32:58)
Mai mult de 10.000 de persoane l-au condus pe ultimul drum pe artistul Ion Dolănescu, decedat joi şi care a fost înmormântat, duminică, pe Aleea Artiştilor de la Cimitirul Bellu din Capitală.

Trupul neînsufleţit al cântăreţului Ion Dolănescu, care a fost expus la Ateneul Român începând de sâmbătă şi apoi dus la biserica "Sf.Gheorghe cel Nou" pentru o slujbă religioasă de pomenire, a fost transportat la Cimitirul Bellu, unde a fost salutat de mulţimea de admiratori prin ropote de aplauze.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ion Dolănescu a fost transportat pe ultimul drum de o gardă militară, onor acordat artistului deoarece a fost decorat, în 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer pentru activitatea sa în domeniul muzicii. Ropotele de aplauze ale admiratorilor l-au însoţit pe muzician până la locul său de veci.

Din cauza numărului mare de persoane prezente pentru a lua parte la slujba de înmormântare, jandarmii au fost nevoiţi să creeze un culoar pentru ca sicriul cu trupul neînsufleţit să poată ajunge de la capela cimitirului până la locul de veci.

Admiratorii muzicii lui Ion Dolănescu au mers la Cimitirul Bellu încă din jurul orei 14.00, aşteptând să îl conducă pe cântăreţ pe ultimul drum. Până la sosirea cortegiului funebru la cimitir, cei adunaţi pentru a-i aduce un ultim omagiu artistului muzicii populare au ascultat melodii din repertoriul acestuia.

Trupul neînsufleţit al lui Ion Dolănescu a fost depus, sâmbătă dimineaţă, la Ateneul Român, care a rămas deschis până la ora 22.00 pentru a permite accesul publicului. Duminică dimineaţă, orchestra Lăutari din Basarabia, condusă de Nicolae Botgros, a susţinut un scurt concert, urmat de o serie de discursuri din partea familiei, prietenilor şi apropiaţilor artistului.

Ulterior, cortegiul funerar, însoţit de mai multe mii de persoane, s-a deplasat de la Ateneul Român la Biserica "Sf.Gheorghe cel Nou", unde a avut loc o slujbă de pomenire

Prezent la slujba de la biserica "Sf.Gheorghe cel Nou", preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat, referindu-se la Ion Dolănescu, că "toată harta României Mari era în glasul său".

"Ion Dolănescu a contribuit la desăvârşirea identităţii tuturor românilor (...) Niciodată nu am mai văzut, la înmormântarea nimănui, un potop de oameni", a mai spus Corneliu Vadim Tudor.

Cântăreţul de muzică populară Ion Dolănescu a murit joi, în locuinţa sa, în urma unui stop cardiac. Un echipaj SMURD s-a deplasat la locuinţa acestuia, în Capitală, unde timp de o oră s-a încercat resuscitarea artistului. Decesul s-a înregistrat în jurul orei 16.00. Ion Dolănescu avea 65 de ani.

Născut pe 25 ianuarie 1944, Ion Dolănescu a fost cântăreţ de muzică populară şi deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele partidului PRM. Originar din satul Perşinari, judeţul Damboviţa, Dolănescu a avut o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio şi televiziune şi cu foarte multe spectacole. El este cunoscut şi pentru duetele realizate împreună cu solista Maria Ciobanu, şi cu fiul lor, Ionuţ Dolănescu.

În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă.

Primele cântece pe care le-a înregistrat la radio sunt "Măi Lenuţo, trecui dealul" şi "De-ar fi mândra fată bună". A înregistrat peste 50 de albume, dintre care "M-am născut lângã Carpaţi", "Cântece şi balade din ţara novicilor", "Romanţe şi cântece de petrecere" şi "Hăulite".

În colaborare cu Maria Ciobanu, a înregistrat albumul de muzică uşoară "Astăzi e ziua ta". De asemenea, a colaborat cu Maria Tănase, Maria Ciobanu, Ionela Prodan şi Elena Merişoreanu.

A primit Discul de aur 1970/1996 pentru întreaga activitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 10.000 de persoane l-au condus pe Ion Dolănescu pe ultimul drum.
 Vizualizări articol: 573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa 10.000 de persoane l-au condus pe Ion Dolănescu pe ultimul drum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei