"În cadrul convorbirilor oficiale, cei doi preşedinţi se vor referi la obiectivele cooperării bilaterale în interiorul Uniunii Europene. Vor fi examinate posibilităţile de creştere a comerţului bilateral şi a investiţiilor reciproce", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, în vizita sa de o zi, şeful statului are programate întrevederi cu Cancelarul federal, precum şi cu Primarul şi Guvernatorul Vienei, dar şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai comunităţii româneşti.
"Pentru cea de-a doua parte a vizitei oficiale, programul prevede întâlniri ale preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţi ai mediului de afaceri austriac şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Austria", se arată în comunicat.
Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Austria are loc în condiţiile în care, în 26 martie, la Viena, ar urma să aibă loc întâlnirea dintre delegaţia FMI care s-a aflat la Bucureşti pentru negocierea pachetului financiar destinat României şi preşedinţii grupurilor-mamă ale primelor 10 bănci străine din România, pentru a obţine un acord că vor continua să susţină piaţa locală, după cum au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
Întâlnirea va avea loc la o zi după încheierea misiunii instituţiei financiare în România.
"Fondul se va întâlni cu preşedinţii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus şi încă una, pentru a vedea ce vor să facă în România şi obţine un angajament că vor susţine în continuare băncile de pe piaţa locală", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.
Preşedinţii principalelor bănci cu capital străin din România au avut, vineri, o întâlnire la Banca Naţională a României cu delegaţia FMI şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice.
"La întâlnirea de la Viena vor participa şi preşedinţii de bancă din România, şi probabil reprezentanţi ai BNR", au adăugat sursele.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat din luna februarie că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.
El a declarat, vineri, că partea română a reuşit, la Bruxelles, să facă astfel încât în concluziile lucrărilor Consiliului European să se menţioneze că băncile subsidiare din ţări ale Uniunii Europene trebuie să nu aibă activitatea restricţionată de băncile-mamă.
Surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX că BNR va solicita băncilor-mamă ale instituţiilor de credit din România angajamente ferme că nu retrag finanţările de pe piaţa locală în cazul reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută, ca urmare a intrării fondurilor din împrumuturile externe de la CE şi FMI.
Banca centrală va solicita instituţiilor internaţionale de credit care au prezenţă în România să semneze angajamente că nu retrag finanţările acordate subsidiarelor, inclusiv cele eliberate prin reducerea rezervelor minime obligatorii, au menţionat sursele.
De asemenea, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul a primit un răspuns pozitiv de la toate băncile străine cu filiale în România că liniile de creditare vor fi menţinute.