"Societăţile care pot efectua concedieri colective în condiţiile prezentei Ordonanţe de Urgenţă (OUG), precum şi numărul de salariaţi ce urmează sa fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort sau a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, numai în condiţiile în care au un program de restructurare sau reorganizare aprobat astfel încât concedierea colectivă să nu depăşească termenul de 31 decembrie 2012 pentru persoanele concediate", se arată într-un proiect de OUG elaborat de Ministerul Economiei.
OUG se referă la protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.
Termenul iniţial era 31 decembrie 2008, pentru companii precum complexurile energetice din Oltenia, sau 31 decembrie 2010, respectiv Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) Bucureşti.
Companiile care au programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2012 sunt CNH, CNU, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, Minbucovina Vatra Dornei, Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Nouă, Regia Autonomă pentru Aacţivităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Deva şi Galaţi, filiala Transelectrica Smart, Societatea Naţională a Sării Bucureşti şi Minvest Deva.
Fiecare companie va elabora un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi in perioada 2009-2012 şi care vor beneficia de plăţi compensatorii.
"Scopul prezentei OUG constă în reorganizarea activităţii societăţilor comerciale şi de asemenea a unui preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi", potrivit sursei citate.
De asemenea, măsurile propuse de actul normativ menţionat vizează continuarea dezvoltării unităţilor viabile şi restructurarea activităţilor fără potenţial de dezvoltare şi eficienţă economică, precum şi asigurarea pieţei de cărbune energetic la un preţ competitiv.
"Propunerile pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare se încadrează în bugetul asigurărilor pentru şomaj aprobat pe anul 2009-2010", se precizează în proiectul de OUG al Ministerului Economiei.