În discursul rostit la inaugurarea expoziţiei "Napoleon al III-lea şi Principatele române", de la Compiègne, Paleologu l-a comparat pe preşedintele Traian Băsescu cu un "bonapartist", definind ulterior bonapartismul ca "un anumit tip de curent politic, cu practica de plebiscit şi apel la popor".
Întrebat, vineri, de jurnalişti ce a vrut să spună prin această comparaţie, Paleologu a susţinut că este o discuţie teoretică privind tipurile de trepte, referindu-se la faptul că în Franţa există bonapartism, orleanism şi legitimism.
Totodată, Paleologu a spus că Napoleon al III-lea a fost un reformator şi a precizat că, atunci când a mai făcut trimitere la bonapartism şi la preşedintele României s-a referit la Napoleon al III-lea, şi nu la Napoleon I.
În februarie, Paleologu afirma că PDL a ajuns la putere graţie lui Traian Băsescu, o "pleaşcă" ce a "căzut" peste partid şi l-a adus la putere. Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, el a vorbit atunci despre "un Băsescu care îţi ridică poporul şi te aduce la putere prin charisma lui".
"Există o anumită afinitate - poate spontană, poate nu îndelung reflectată - cu acest tip de bonapartism al apelului la popor, al gaulle-ismului împotriva regimului partidelor", declara atunci Paleologu.