Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri că la Consiliul European de primăvară s-a stabilit finanţarea din bani europeni a proiectului Nabucco precum şi a conexiunilor România-Ungaria şi România-Bulgaria în ceea ce priveşte transportul de gaze.
"S-a stabilit finanţarea atât pentru proiectul Nabucco, şi declarat proiect energetic prioritar. Tot Uniunea finanţează şi realizarea interconexiunii dintre România şi Ungaria, la transportul de gaze. De asemeni, tot pe finanţare europeană se realizează şi interconectarea dintre sitemul românesc şi cel bulgaresc. De asemeni, de interes pentru noi este şi intercontectarea între Ungaria şi Republica Cehă, pentru că în acest fel şi sistemul german de gaze dobândeşte contectare până în România şi Bulgaria", a spus Băsescu, la finalul lucrărilor Consiliului European.
El a adăugat că şi alte proiecte tehnice, cum ar fi staţii de pompare şi repompare, în care are interes România, sunt integrate într-un program finanţat exlusiv de Uniunea European.
"Programul global are circa 5 miliarde de euro şi el este destinat realizării sitemului de bandă largă pentru internet şi realizării sistemului de interconexiuni ale sistemelor naţionale de transport gaze pe conductă sau ale sistemelor energetice", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că "din acest punct de vedere, noi ne am atins toate obiectivele".
"Sigur, trebuie privit ansamblul, probabil vom face o conferinţă de presă la Bucureşti, pentru a vă putea oferi viziunea de ansamblu a acestui subiect", le-a spus Băsescu ziariştilor care au însoţit delegaţia oficială la Bruxelles.
Întrebat ce ţări din UE au sprijinit poziţia României privind reintroducerea proiectulu Nabucco în documentul Consiliului European şi dacă România a renunţat la ceva pentru ca acest lucru se întâmple, Băsescu a răspuns: "Nu. Au fost mai multe ţări care au sprijinit poziţia noastră. Dar vă pot spune că nu s-a tranşat în plen. La sosire am avut o discuţie cu domnul ambasador, am transmis mesajul unde trebuia, care e poziţia noastră şi nu s-a certat nimeni cu nimeni".
El a ţinut să sublinieze că toată finanţarea acestor proiecte este de la Uniunea Europeană, din circa 5 miliarde de euro care au rămas necheltuiţi din programele anilor anteriori şi care, în mod normal, ar fi trebuit să fie restituiţi statelor membre care au donat. "Decizia a fost să fie reţinute, şi dezvoltate aceste proiecte", a spus preşedintele.
"Esenţial este că s-au luat toate măsurile pentru ca ceea ce s-a întâmplat în această iarnă, când s-a constatat lipsa unor conexiuni regionale, dar şi la nivel european, să nu se mai întâmple, şi ţările care au resurse să poată să ajute ţările care nu au resursă din interiorul Uniunii Europene, în cazul în care un astfel de incident se mai petrce, ca cel din iarna trecută", a spus Băsescu.
Surse oficiale au declarat că România a blocat, luni, la CAGRE, obţinerea unui consens în ceea ce priveşte concluziile Consiliului European de la 19 martie, nemulţumită că, în pachetul de finanţare privind securitatea energetică, sintagma "proiectul Nabucco" a fost înlocuită de "coridoare energetice sudice".
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că, la lucrările Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), în pachetul de finanţare privind securitatea energetică, a fost înlocuită sintagma "proiectul Nabucco" cu "coridoare energetice sudice".
Eliminarea referirii textuale la proiectul Nabucco a nemulţumit România, care, în consecinţă, şi-a utilizat voturile pentru a bloca posibilitatea obţinerii unui consens pe acest subiect, au afirmat sursele citate.
MAE a precizat în aceeaşi zi într-un comunicat că ministrul de Externe Cristian Diaconescu a solicitat la reuniunea CAGRE, ca în proiectul de concluzii ale lucrărilor Consiliului European ce va avea loc pe 19 şi 20 martie să fie menţionat explicit proiectul Nabucco şi să nu se folosească expresia "proiecte din coridorul sudic".
"Pe de altă parte, ministrul Diaconescu a subliniat clar că «România nu poate accepta înlocuirea cuvântului Nabucco cu formularea proiecte din coridorul sudic, proiectul Nabucco aducând valoare adăugată pentru regiune şi sprijinind obiectivul UE de diversificare a surselor şi rutelor de aprovizionare». Astfel, ministrul Diaconescu a solicitat să se revină la formularea iniţială din propunerea Comisiei Europene, respectiv menţionarea expresă a proiectului Nabucco", se arată în comunicat.