Conform deputatului Liana Dumitrescu, vicepreşedinte al subcomisiei care dezbate Codul de procedură civilă, incompatibilitatea de a judeca, care este limitativ şi expres prevăzută de lege, a fost extinsă şi în cazul partenerilor de viaţă deoarece, în practică, sunt multe situaţii în care se judecători şi avocaţi trăiesc în concubinaj, nefiind "formalizată" o legătură.
"Sunt cazuri de judecători care stau împreună cu avocaţi şi judecă în cauze în care sunt implicaţi cei cu care locuiesc de ani de zile şi nu este corect", a opinat deputatul.
Potrivit Lianei Dumitrescu, cazurile de incompatibilitate au fost extinse, prin adoptarea unor amendamente, la rudele prin alianţă.
Liana Dumitrescu a spus că există posibilitatea ca, la a doua trecere în revistă a acestui cod, cazurile de incompatibilitate să fie extinse şi în cazul "legăturilor spirituale", ea menţionând că are în vedere "legăturile strânse între fini şi naşi".
Deputaţii şi senatorii jurişti au mai decis, la propunerea senatorului PDL Iulian Urban, să elimine din proiectul Codului de procedură civilă prevederea potrivit căreia un judecător ar fi urmat să fie incompatibil dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu cea care se judecă.
Ei au modificat prevederea potrivit căreia judecătorul va fi incompatibil de a judeca atunci când există "aparenţe care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa", membrii comisiei stabilind că magistratul este incompatibil atunci când "există în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa".
Parlamentarii jurişti au decis să elimine din proiectul Codului de procedură civilă prevederea care stabilea că solicitările de recuzare formulate pentru alte cauze decât cele prevăzute limitativ de lege ar urma să fie judecate de însuşi judecătorul recuzat.
În dezbaterile din comisie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au explicat introducerea acestei reglementări prin faptul că aproximativ 90 la sută din cererile de recuzare sunt şicanatorii şi au ca scop principal tergiversarea proceselor.
Vicepreşedintele subcomisiei, deputatul Liana Dumitrescu, a arătat că există cazuri în care partea îi recuză pe toţi judecătorii şi nu mai există judecători în respectiva instanţă care să judece recuzarea, pierzându-se astfel foarte mult timp.
"Pentru modul în care cetăţeanul vede justiţia ar trebui ca judecătorul să nu judece cazurile absurde care îl privesc. Trebuie să apropiem cetăţenii de instituţia justiţiei şi nu poţi să le dai încredere în instanţă decât dacă o să dispară chestiuni de genul judecătorul şi-a judecat propria cauză sau judecătorul nu ştiu ce a făcut, chiar dacă ele sunt absurdisme", a spus Liana Dumitrescu.
Membrii subcomisiei parlamentare au început, joi, dezbaterile la proiectul Codului de procedură civilă, ei reuşind să ia în discuţie un număr de 50 de articole din cele 1.085 de articole ale acestui cod.
La începutul şedinţei, care s-a desfăşurat în cea mai mare parte la limita cvorumului de lucru, deputatul PNL Gheorghe Gabor a remarcat că la şedinţa subcomisiei participau mai puţini parlamentari decât la cea din ziua precedentă. "Astrăzi suntem în sală tot fraierii de ieri, mai puţini câţiva", a spus deputatul liberal.
Parlamentatii jurişti au luat în discuţie, până în prezent, capitolele privind domeniul de reglementare al Codului de procedură civilă, principiile fundamentale ale procesului civil, aplicarea legii de procedură civilă, ei începând discuţiile la prima parte a titlului "Acţiunea civilă şi participanţii la procesul civil", unde au finalizat capitolul "Judecătorul. Incompatibilitatea".
La sfârşitul şedinţei, vicepreşedintele comisiei, deputatul Liana Dumitrescu, a anunţat că dezbaterile vor fi reluate luni după-amiază, când parlamentarii vor continua, cel mai probabil, discuţiile privind prevederile proiectului Codului civil.