Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mar 2009 - Anul XIV, nr. 64 (4050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul Codului civil introduce posibilitatea autonomiei locale

Joi, 19 Martie 2009 (16:07:48)
Un articol din noul Cod civil dă posibilitatea autorităţilor administrative locale să adopte legi numai în raza lor de competenţă teritorială, ceea ar putea duce la autonomie locală.

Potrivit articolului 7 din proiectul Codului civil referitor la principiul teritorialităţii legii civile, "actele normative adoptate de autorităţile şi instituţiile publice centrale se aplică pe întreg teritoriul ţării, afară de cazul în care se prevede altfel" şi "actele normative adoptate, în condiţiile legii, de autorităţile şi instituţiile administraţiei publice locale se aplică numai în raza lor de competenţă teritorială”.

Adică, autorităţilor administraţiei publice locale li se recunoaşte dreptul prevăzut, potrivit articolului 61 alineatul 1 din Constituţia României, doar Parlamentului, de unică autoritate legiuitoare.

Viitorul Cod civil nu defineşte sintagma "acte normative", motiv pentru care trebuie aplicate principiile constituţionale. Potrivit definiţiei, "acte normative" înseamnă îndrumări, dispoziţii sau ansamblu de îndrumări cu caracter de normă.

Administraţia publică din unităţile administrativ teritoriale se întemeiază, potrivit articolul 120 din Constituţie pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

Mai mult, prin Legea administraţiei publice locale consiliile locale sunt recunoscute ca autorităţi deliberative, ia primarii ca executive.

La stabilirea atribuţiilor acestor organe ale autorităţii administraţiei publice nu li se recunoaşte nici prin legea specială şi nici cu titlul de principiu constituţional caracterul de autoritate care adoptă acte normative, deci care are atribuţii legislative.

Legea stabileşte că autorităţile administraţiei publice elaborează norme de organizare şi funcţionare a instituţiilor şi serviciilor publice de interes local cu respectarea criteriilor generale stabilite de lege. Adoptarea de acte normative presupune atribuirea capacităţii de a legifera în plan local, de a încălca norma constituţională şi principiile generale recunoscute în Constituţia României.

Fără o definiţie a sintagmei "acte normative adoptate", iniţiatorii Codului civil deschid posibilitatea divizării teritoriale şi, implicit, încalcă Constituţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul Codului civil introduce posibilitatea autonomiei locale.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul Codului civil introduce posibilitatea autonomiei locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei