"Orice pensionar din orice sistem care are o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie poate cumula pensia cu salariul de la stat. Sunt exceptaţi de la această obligaţie de plafon la pensie cei care sunt numiţi, conform Constituţiei, de preşedinte sau de Parlament în funcţii de stat, cum ar fi cei pe care îi numeşte preşedintele la Curtea Constituţională sau cei pe care îi numeşte Parlamentul ca secretari generali. Sunt câteva funcţii publice, puţine, care se numesc prin Constituţie şi acolo nu poţi să intervii, pentru că sunt funcţii numite. Acolo nu se ia în consideraţie că sunt pensionari sau nu sunt pensionari", a declarat agenţiei MEDIAFAX consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.
El a arătat că interdicţia de cumul al salariului cu pensia va fi valabilă în principal pentru persoanele ieşite la pensie în baza unor legi speciale, precum personalul din armată, poliţie şi diplomaţie.
"Este vorba de un prag egal cu salariul mediu brut pe economie pentru anul în curs, cel care este dat de Prognoză şi pe care se bazează bugetul de asigurări. La anul, poate salariul acela mediu brut va fi altul, dar el este pragul", a spus Şeitan.
Premierul Emil Boc a declarat, la începutul săptămânii, că Executivul va permite cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care primesc o pensie în sumă echivalentă cu un salariu mediu brut pe economie, urmând ca pentru persoanele cu o pensie care depăşesc acest plafon să fie interzis cumulul celor două venituri.
Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.
Propunerea va fi lansată în dezbatere publică, pentru a fi transmisă Parlamentului spre aprobare, şi ar urma să fie aplicată începând cu luna iulie.
Boc a apreciat că o astfel de formulă nu va afecta pensionarii cu venituri foarte mici, printre care asistenţii maternali, profesorii şi medicii.