Ministrul Sănătăţii a precizat că creşterea de şase la sută a preţului la medicamentele româneşti este doar la producător şi că, în farmacii, majorarea va ajunge de doar unu la sută.
"Populaţia nu trebuie să se îngrijoreze, nu sunt creşteri semnificative care să se simtă. Per ansamblu, preţurile vor scădea", a declarat ministrul Ion Bazac.
Preţul medicamentelor româneşti va creşte, de la 1 aprilie, în medie cu şase la sută, iar al produselor din import va scădea cu aproape 10 la sută, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului Sănătăţii privind ajustarea preţurilor la producători.
Peste două săptămâni intră în vigoare un ordin al minstrului Sănătăţii prin care preţurile medicamentelor la producatori vor fi ajustate.
În baza aceluiaşi ordin, producătorii internaţionali de medicamentele vor fi obligaţi să aducă în România produse la preţul cel mai mic din 12 ţări europene.
Astfel, din primele calcule făcute de experţii Ministerului Sănătăţii, medicamentele din import se vor ieftini în medie cu 10 la sută, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente, Dan Zaharescu.
Ministrul Sănătăţii spunea, într-un interviu din februarie acordat agenţiei MEDIAFAX, că de la sfârşitul lunii martie va fi o scădere puternică a preţurilor.
"Am spus că mă aştept la o creştere a preţului cu 0,9 la sută la medicamentele româneşti, dar trebuie să ţineţi cont că medicamentele româneşti sunt între 0-100.000 de lei vechi. Medicamente pe care nu le găseam înainte în farmacii pentru că producătorii români, şi sunt 36 la număr, au fost trataţi discriminatoriu. Exista o marjă diferenţiată pentru produsele care veneau din import, mai mare cu 7,5 la sută decât pentru produsele româneşti. Iar interesul meu, ca ministru în Guvernul României, este să respect regulile europene privind concurenţa. Deja aveam o atenţionare de la CE şi un proces în derulare şi o anchetă cu Consilul Concurenţei, pentru că o bucată de timp aceste adaosuri erau discriminatorii, iar, pe de altă parte, interesul nostru este să stimulăm producţia naţională. Eu nu am făcut altceva decât să egalizez marjele, astfel încât şi producătorii români să aibă tratament egal pe piaţă ca producătorii străini. Probabil, acum medicamentele româneşti au început să se găsească în farmacii. Iar faptul că sunt 0,9 la sută mai scumpe nu se simte la 0 şi 100.000 lei", spunea atunci ministrul Sănătăţii.
Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii numărul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, din 2 februaie a fost făcută o reajustare a preţurilor de la 3,32 euro la 4 euro pentru produsele româneşti şi de la 3,60 euro la patru euro pentru produsele din import.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 2 februarie. Acesta se aplică în 60 de zile de la publicarea în MO.
Astfel, de la 1 aprilie intră în vigoare noile preţuri ale medicamentelor şi noul CANAMED. Preţul la intrarea în ţară (CIP) este recalculat, fiind ales preţul cel mai mic din 12 ţări europene şi calculat în lei şi în euro.