Unul dintre subiectele pe care senatorii şi deputaţii din comisie au discutat în contradictoriu a fost acela al dobândirii de către minori, prin căsătorie, a capacităţii depline de exerciţiu.
Proiectul de Cod civil propune ca, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani să se poată căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului în a cărei rază teritorială minorul îşi are domiciliu.
În prezent, acest drept este recunoscut doar fetelor care au împlinit vârsta de 16 ani, băieţii putând să se căsătorească doar după ce au împlinit 18 ani.
În timpul dezbaterilor la acest articol, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a propus ca, în cazul emancipării anticipate a minorilor, aceştia să capete capacitate deplină de exerciţiu cu excepţia faptelor de comerţ. El a opinat că un minor care dobândeşte capacitate deplină de exerciţiu prin căsătorie nu poate să îşi asume responsabilitatea într-un domeniu delicat cum ar fi acela al pieţei de capital.
Acelaşi punct de vedere a avut şi senatorul PDL Iulian Urban, acesta dând exemplul unei minore care, profitând de faptul că a dobândit capacitate deplină de exerciţiu prin căsătorie, inclusiv dreptul de a face fapte de comerţ, a semnat mai multe sute de file cec fără acoperire.
În replică, şeful serviciului Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Chiriţă, a arătat că familia nu poate să existe dacă nu există capacitate deplină de exerciţiu. "Dacă se acceptă ca minorul să se căsătorească de la 16 ani, atunci trebuie să se accepte şi dobândirea capacităţii de exerciţiu deplină de către acesta", a susţinut acesta.
Acest punct de vedere a fost susţinut şi de preşedintele comisiei, deputatul democrat-liberal Daniel Buda, care a spus că limitarea capacităţii de exerciţiu a minorilor care s-au căsătorit ar însemna un "regres imens" în materia Codului civil.
Potrivit lui Buda, printr-o asemenea limitare, minorului căsătorit, care doreşte să înceapă o afacere, i se refuză dreptul de a-şi asigura subzistenţa, în timp ce acestuia i se dă dreptul inclusiv de a avea copii şi de a dispune pentru aceştia.
Discuţiile legate de aceste prevederi din proiectul de Cod civil ar putea fi reluate în cursul zilei de joi, când la şedinţa subcomisiei vor participa şi membrii comisiei pentru redactarea Codului civil şi a Codului de procedură civilă.