"Ministerul Sănătăţii are toate actele normative pregătite şi intră în dezbatere publică, iar în două săptămâni spitalele din România vor trece în subordinea autorităţilor locale, aşa cum sunt ele finanţate, fie de Consilii Locale, fie de Consilii Judeţene", a spus Nica.
El a precizat că la reuniunea comitetului interministerial pentru descentralizarea serviciilor publice au participat membri ai Guvernului, reprezentanţi ai tutturor structurilor asociative din România, reprezentanţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, de oraşe şi comune, reprezentanţi ai societăţii civile.
Nica a precizat că s-au făcut paşi importanţi pentru ca termenul asumat de 60 de zile pentru descentralizare să fie îndeplinit şi s-a constat că sunt ministere care au evoluat mult pe linia descentralizării.
"În domeniul Educaţiei - au participat şi reprezentanţi ai sindicatelor din Educaţie şi am stabilit că va exista o întâlnire la Ministerul Educaţiei, o reuniune pregătitoare pentru cea pe care o vom avea peste două săptămâni, astfel încât să lămurim şi ultimul aspect, care este legat de numirea directorilor de şcoli", a spus Nica.
El a precizat că la rueniune s-au stabilit principiile şi termenele pentru ca descentralizarea financiară să fie una reală şi bazată pe elemente obiective şi pe calculul elementelor de cost, ceea ce va face ca fiecare serviciu public de la nivel guvernamental care va fi transferat la nivelul comunităţilor locale să beneficieze de finanţarea corespunzătoare.
Nica a arătat, totodată, că s-a stabilit şi ce se va descentraliza în domeniul culturii, tineretului şi sportului şi muncii.
"Anunţ că marţi seară s-au încheiat şi discuţiile care au permis adoptarea la nivelul comisiilor de dialog din cadrul structurilor MAI şi structurile asociative pentru Legea poliţiei locale. Vom avea acele elemente care vor fi transferate la fiecare instituţie şi care vor permite ca partea de ordine şi siguranţă şi circulaţia rutieră să fie gestionată de către comunităile locale", a mai spus Nica.