Potrivit unui comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii, ministrul Ion Bazac "a luat act cu îngrijorare" de modul în care un cadru medical care efectua serviciul de gardă într-un spital de ortopedie din Capitală a considerat că trebuie să ceară bani pentru realizarea unei operaţii de protezare.
"Este regretabil că încă mai există în unele unităţi sanitare cadre medicale care au un comportament imoral, ilegal şi lipsit de profesionalism. Reamintesc că, în România, toţi cetăţenii asiguraţi beneficiază de proteze, gratuit, din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate. Pacienţii trebuie să ştie că, din moment ce ei contribuie la constituirea Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate, au dreptul la intervenţii chirurgicale de protezare fără a mai achita alte sume de bani. În acest context, am dispus înfiinţarea unei Comisii care până vineri, 27 martie, trebuie să îmi prezinte o situaţie exactă a sistemului de endoprotezare", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Mai mult, tot în 27 martie, pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro) va fi activat un link pe care să îl poată accesa toţi cetăţenii pentru a afla informaţii la zi referitoare la stocul de proteze şi la centrele în care se realizează protezarea, a precizat sursa citată.
De asemenea, pacienţii sunt rugaţi să sesizeze la linia gratuită TelVerde 0800 800 885 sau la adresa de mail cetedoare@ms.ro situaţiile în care li se solicită sume de bani pentru servicii la care au dreptul să beneficieze gratuit.
În Romania, există 57 de centre în care se realizează implantarea de proteze pe diferite tipuri - şold, genunchi şi 47 în care se realizează înlocuirea protezei primare.
Anul trecut au fost realizate 11.550 de endoproteze şi de implanturi segmentare de coloană, în valoare de 33,2 milioane de lei.
Pentru anul 2009, programul de endoprotezare are un buget de 33,2 milioane de lei.