"Vă mulţumesc foarte mult pentru declaraţia publică despre diferenţele dintre ţările din regiune. Este foarte important pentru noi, deoarece noi susţinem, în poziţiile publice, că nu este aceeaşi situaţie în Ucraina, Ungaria şi România. Regiunea trebuie tratată diferit de la ţară la ţară, în principal pentru că ce facem noi acum este să încercăm să asigurăm perioada următoare în faţa evoluţiior impredictibile ale crizei", i-a spus Traian Băsescu lui Thomas Mirow, la începutul întâlnirii de la Cotroceni.
De asemenea, şeful statului l-a întrebat pe oficialul BERD dacă s-a întâlnit deja, în cadrul vizitei de la Bucureşti, cu premierul şi cu ministrul de Finanţe, acesta răspunzând afirmativ.
"Nu este nicio îndoială că Bulgaria va fi afectată profund, ca toate celelalte ţări din Europa (...) de declinul economiei reale", a declarat preşedintele BERD, Thomas Mirow, într-o conferinţă de presă susţinută în timpul unei vizite la Sofia. Mirow nu a precizat dacă anticipează recesiunea economiei bulgare în acest an.
Oficialul a anunţat că BERD, care a investit deja 1,7 miliarde euro în Bulgaria, va majora fondurile alocate acestui stat cu 25% în acest an, la 250 milioane euro.
Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România şi Bulgaria, Juan Fernandez Ansola, a declarat anterior, pentru publicaţia Sofia Echo, că Bulgaria ar putea fi mai bine poziţionată decât România pentru a depăşi criza economică actuală.
"Politicile economice ale celor două ţări sunt destul de diferite. Bulgaria are un curs de schimb fix şi surplus fiscal, în timp ce România are un curs liber al leului şi un deficit bugetar mare", a spus oficialul FMI. Cursul liber al leului şi deficitul bugetar al României vor fi testate de criza economică, consideră Ansola.