Articolul 20 al proiectului de OUG prevede, la alin. (2) că "în cazul în care prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu sunt suficiente pentru încadrarea în limitele de cheltuieli cu personalul, aprobate, fiecare ordonator principal de credite are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să ia toate măsurile necesare pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal aprobate în condiţiile legii".
În opinia preşedintelui Publisind, Ştefan Teoroc, acest articol creează un spor de autoritate, "lăsând mână liberă" ordonatorilor să disponibilizeze salariaţi sau să ignore total chiar drepturile care vor fi modificate prin această ordonanţă. "Acest lucru se întâmplă, în prezent, şi în cazul orelor suplimentare pentru care nu au fost prevăzute fonduri, dar a căror plată nu a putut fi interzisă prin ordonanţă, atât timp cât dreptul este instituit de Codul Muncii. Însă, fără bani în bugete, dreptul tot nu se acordă. Rămâne calea procesuală sau speranţa fragilă a unor rectificări favorabile", potrivit lui Ştefan Teoroc, citat într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.
În urma discuţiilor care au avut loc luni, la sediul MMFPS, reprezentanţii sindicatelor au solicitat Ministerului să renunţe la articolul 20 din proiectul de OUG privind salarizarea în sistemul bugetar, ministrul Muncii întrebându-i, în schimb, pe sindicalişti dacă sunt dispuşi să renunţe la salariul de merit, fondul de premiere şi indemnizaţiile de conducere (articolele 6, 7 şi 11 din proiect) sau să accepte o rediscutare a modalităţilor de acordare.
În acest sens, Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Publisind iau în calcul, la următoarea întrevedere cu reprezentanţii MMFPS, programată luni, 23 martie, eventuala modificare a criteriilor/procentelor de acordare a drepturilor prevăzute de articolele 6, 7 şi 11, potrivit sursei citate.
BNS şi PUBLISIND vor organiza, însă, acţiuni specifice în cazul în care se insistă pe suprimarea drepturilor respective.
La capătul discuţiilor de luni, a fost întocmită o minută care sintetizează stadiul negocierilor dintre sindicate şi MMFPS, Ministerul renunţând la intenţia de a introduce proiectul pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri.
Bugetarii afiliaţi la CNS "Cartel Alfa" vor picheta, luni, sediile prefecturilor din toată ţara, al Ministerului Muncii, al PDL şi al PSD, ameninţând cu declanşarea conflictului de muncă dacă ordonanţa privind sporurile bugetarilor va fi adoptată în forma actuală.
Astfel, sindicaliştii vor picheta, luni, între 11.00 şi 13.00, sediile prefecturilor din toată ţara şi, respectiv, între 12.00 şi 14.00, sediile Ministerului Muncii, al PDL şi al PSD.
Şi profesorii ameninţă cu blocarea examenelor naţionale şi chiar cu greva generală nemulţumiţi de acelaşi proiect de ordonanţă.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, luni seară, la finalul discuţiilor pe proiectul de ordonanţă privind eliminarea sporurilor, că unii sindicalişti au fost de acord cu modificarea unor articole, rămânând în divergenţă patru puncte, textul final urmând să fie elaborat săptămâna viitoare.
Ministrul Muncii a precizat că Guvernul nu cere sindicaliştilor să renunţe în totalitate la aceste sporuri şi indemnizaţii, ci doar să fie de acord cu o plafonare a acestora.
Sârbu a mai spus că cele două părţi au fost de acord ca sporul pentru cei care lucrează cu fonduri comunitare, pentru contractele de achiziţii publice şi pentru personalul de specialitate care lucrează cu împrumuturi externe să fie acordat diferenţiat, până în limita a 75 la sută. În prezent, toţi funcţionari publici primesc 75 la sută.
"În contextul economico-financiar actual, reprezentanţii bugetarilor par să fie preocupaţi de păstrarea locurilor de muncă mai mult decât de păstrarea unor sporuri. Cu excepţia a patru articole, textul ordonanţei se îndreaptă spre finalizare. Dacă Guvernul ar renunţa la un text care să dea prea multă libertate ordonatorilor de credite în schimbul stabilirii unui principiu de plafonare a unor sporuri, acest text ar putea fi finalizat săptămâna viitoare", a declarat Sârbu.
Ministrul a adăugat că va informa Guvernul despre stadiul în care se află proiectul de ordonanţă, subliniind că acesta nu va intra în dezbatere în şedinţa de Guvern din această săptămână.
În opinia sindicaliştilor, articolul 20 referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor ar trebui eliminat. Sindicaliştii afirmă că reducerea cheltuielilor de personal înseamnă de fapt disponibilizarea a 20 la sută din bugetari.
Afirmaţia a fost negată de secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu, el spunând, la finalul discuţiilor de săptămâna trecută, că "articolul 20 întăreşte ideea că fiecare ordonator de credite are obligaţia de a se încadra în bugetul acordat şi să ia măsuri în acest sens, dar asta nu înseamnă disponibilizări".
Primul-ministru Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry, că Guvernul nu-şi poate justifica existenţa dacă nu va lua măsuri pentru eliminarea problemelor de eficienţă economică şi îmbunătăţire a raportului dintre consum şi producţie.
"Din nefericire, prea mult din aceşti ani de după 1989 am consumat mai mult decât am produs. Suntem şi acum într-o asemenea situaţie, consumăm mai mult decât producem. Guvernul are forţa şi capacitatea de a lua măsuri active, chiar dacă nu vor fi întotdeauna foarte populare sau foarte plăcute pe termen scurt. Aceste măsuri structurale trebuie luate acum, chiar dacă este criză - criza poate fi un factor pozitiv din acest punct de vedere - poate fi poate ceasul al 12-lea pentru fiecare dintre noi, să ne trezim că nu mai putem merge la infinit cu aceeaşi poltică, de a consuma mai mult decât producem, de a da salarii, sporuri, beneficii, îndemnizaţii acolo unde nu se justifică. Ele trebuie date acolo unde se justifică, pe bază de competenţă şi profesionalism", a spus Boc.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar a fost pus, în 27 februarie, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.
În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.
Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.